RTL test met distributie via KPN en de publieke omroep doet dat met Xs4all, zegt Jan Paul Dekker, manager techniek en vormgeving bij RTL Nederland interactief in Hilversum en bestuurslid van de Video Werkgroep van Ams-Ix, het Amsterdamse internetknooppunt.

Videoservers bij de isp's

Onder de vlag van Ams-Ix discussiëren providers en videoleveranciers al enkele jaren over efficiënter distributie van video. "Twee jaar geleden zijn er oplossingen bedacht met platforms bij Streamgate en Jetstream om de distributie te optimaliseren. Maar dat is niet voldoende. In principe kun je efficiënter werken bereiken door standaarden af te spreken om de distributie dichter bij de provider te brengen. Dat doen we nu in de test met videoservers bij KPN, Garnier en Xs4all."

Met Garnier wordt bedoeld Raymond Garnier, de man achter Cross Media Ventures, en bedrijf dat al langer online videostreamingdiensten aan Hilversum levert. "Wij doen inderdaad mee. Het is een boeiend project, maar nog wel in een prematuur stadium. De voorwaarden moeten

nog goed uitonderhandeld worden", aldus Garnier in een reactie.

Van verzet tot samenwerking

Het project is een opmerkelijke stap. Providers verzetten zich de afgelopen jaren tegen claims van Hilversum dat ze meer zouden moeten bijdragen aan de distributie. Als argument hanteerden de omroepen onder meer dat de providers de abonneegelden opstrijken en voor die inkomsten wat meer mogen doen. Volgens de providers was elke partij op internet er zelf verantwoordelijk voor om zijn publiek te bereiken.

De doorbraak is mede bewerkstelligd door de snelle groei van het online kijken naar de sportwedstrijden bij de NOS, met name de Tour de France en Olympische Spelen. In 2007 waren er bij de NOS Tour de France maximaal 48.000 gelijktijdige kijkers die zorgden voor een stroom van 40 gigabit per seconde. Bij 30.000 kijkers begonnen zich problemen voor te doen.

Bergetappe een flessenhals

Voor 2008 had de NOS een verwachting van 90.000 gelijktijdige kijkers die bijna 80 gb/s zouden verstoken, vooral met de piek tijdens bergetappes in de middagen op kantoren. Voor de Olympische Spelen werd een top verwacht in de ochtend van

100.000 gelijktijdige kijkers die samen ruim 80 gb/s nodig hadden, plus nog het HD streaming experiment met 18 gb/s en de 'gewone' uitzending gemist. Dit leidde tot een totale piekbelasting van 114 gb/s aan audio en video, zo luidde de verwachting.

Er was 80 gb/s AMSix connectiviteit, 2x 10 gb/s transit plus wat private peers, voor 80 gb/s live streaming, 20 gb/s on demand streaming en 20 gb/s download; met een Stream verdeling/Overflow bij Cross Media Ventures en Jetstream.

Teneinde ellende met online video in de nabije toekomst te voorkomen Dit ging allemaal net aan goed, al klaagde de NOS wel over te weinig capaciteit. Nu is besloten om te gaan testen met videoservers bij de providers. Dekker schat dit qua kosten wel meevalt: "Je spreekt over 6.000 tot 7.000 euro per server met een capaciteit van 4 gigabit. Je hebt er een paar nodig bij een grote provider." In de praktijk levert dit volgens Dekker grote voordelen op qua flessenhalzen: "Bij grote evenementen los je dan echt het probleem op."

Geplaatst worden Windows 2003 servers met een minimale capaciteit 1 Gbit netwerk en meer dan 32 Gigabyte aan opslag bij voorkeur. Voor de proef golden de volgende uitgangspunten: open protocol; geen verrekeningen; betere kwaliteitsniveaus; zowel live als on-demand; makkelijk implementeerbaar; schaalbaar; ondersteuning van meerdere videoformaten.

Klaar voor de on demand revolutie

Dekker hoopt met dit systeem klaar te zijn voor de toekomst, als video on demand echt losbarst. "Dat is precies het idee. Ergens voorvoelen we dat er een grote vlucht van het uitgesteld kijken zal komen Nu nog kijken mensen 200 minuten per dag live en gemiddeld een paar minuten uitgesteld. In die verhouding gaat hoe dan ook een grote verandering optreden, we weten alleen niet wanneer. Dan moet je daar klaar voor zijn."

Volgens Dekker is het de kunst om providers, vooral de grote, 'enthousiast' te krijgen. Dit lukt tot op heden redelijk. Dekker wil het model ook bij RTL in Duitsland gaan voorstellen, in samenwerking met Deutsche Telekom, daar de grootste provider met 40 procent van het verkeer. "Het is echt een project waar ik echt in geloof. Ik hoop dat we het over een jaar hebben draaien."

Mike Fries, de algemeen directeur van UPC, zei enkele weken geleden tijdens PicNic08 in Amsterdam dat internet niet het ideale distributiemedium is voor hoge kwaliteit televisie. Maar onder meer de publieke omroep en RTL denken dat het onoverkomelijk is dat IP voor video-on-demand maar ook voor live uitzendingen een opgang maakt.