De minister van Justitie zou vanmorgen persoonlijk in Nieuwpoort in Den Haag namens het Korps landelijke politiediensten en het Openbaar Ministerie het systeem in gebruik nemen. Het is opgezet door het Limburgse bedrijf Netpresenter in navolging van het gelijknamige Amerikaanse systeem.

Op Amberalertnederland.nl kunnen surfers een stukje software ophalen waarmee ze, ingeval van een melding, direct via een pop-up op hun scherm het politiebericht van een urgente vermissing zien. De pop-up wordt niet geblokkeerd door browsers.

Bovendien kan een abonnement op vermissingsberichten worden genomen via e-mail, instant messengers, rss en sms. Ook voor websites (in Flash) en openbare beeldschermen is software beschikbaar, terwijl ook tv- en radiostations wordt gevraagd om mee te doen. "Commerciële omroepen tonen zich wat gewilliger om mee te doen dan de publieke omroep", aldus Frank Hoen, directeur van Netpresenter en initiatiefnemer. "Idealiter wordt dit hetzelfde behandeld als bijvoorbeeld de melding van een spookrijder door de radio."

Voor beeldkranten is ook een versie software beschikbaar voor continue presentaties van opsporingsposters van lopende kindervermissings- en -ontvoeringszaken.

Gezondheid

Worden we straks gebombardeerd met een salvo van berichten over vermiste en vermeend vermiste kinderen? "Tot nu toe gaat het om hooguit tien vermiste kinderen per jaar, dus dat valt mee. De politie selecteert op urgentie. Amber Alerts worden alleen verzonden als gevreesd wordt voor het leven of de gezondheid van het kind", aldus Carlo Schippers van het Landelijk bureau vermiste personen (LBVP). Dit is het onderdeel van de Nederlandse politie dat ook de sites Vermistekinderen.nl en Vermistepersonen.info aanbiedt.

Netpresenter heeft het Amber Alert-systeem ontwikkeld, kosteloos ter beschikking gesteld aan de Nederlandse politie en houdt het ook bij. De ontwikkeling heeft volgens Hoen 'miljoenen euro's' gekost. "Maar dit was m'n ideaal."

Sponsors

Sponsors zijn nog welkom. "Op de eerste plaats voor de sms-berichten. Daarvoor moeten we nog 25 cent vragen. We hopen dat die gratis kunnen worden, want we verwachten dat dit de belangrijkste manier van verspreiding wordt. SMS bereikt immers mensen onderweg die kunnen helpen uitkijken naar vermiste kinderen."

De realisering van het systeem vergde wel enig doorzetten. Schippers, een warm voorstander van het systeem vanaf den beginne: "Er waren de nodige bureaucratische hobbels te nemen, maar uiteindelijk bood dat ook voordelen. We konden het systeem steeds meer verbeteren en aanvullen met nieuwe technieken."

Doel is gebruik te maken van 'de oren en ogen van de burger' waarmee de politie kan worden geholpen bij haar zoektocht naar het vermiste kind. "Van de kinderen waarvoor de afgelopen jaren zo'n urgent bericht via de politie is verspreid was 75 procent binnen drie uur overleden. Dit tekent de urgentie", aldus Hoen.