De Publieke Omroep (NPO) gaf dinsdag in Hilversum het startsein voor het toevoegen van programma-archieven aan Uitzending Gemist, de on-demand dienst voor het terugkijken van eerder uitgezonden programma's. Als eerste staan alle 940 afleveringen van Man Bijt Hond online. Zoeken op Man Bijt Hond op Uitzending Gemist levert nu 176 pagina's met resultaten op.

Duizenden uren

Dat is mogelijk doordat de NPO een samenwerking is aangegaan met het Instituut voor Beeld en Geluid, dat het hele omroeparchief beheert. Binnen een jaar wil de NPO tweeduizend uur materiaal van vroeger hebben toegevoegd aan Uitzending Gemist. In totaal heeft Beeld en Geluid 700 duizend uur materiaal bewaard.

In de loop van de maand komen alle uitzendingen van onderzoeksprogramma KRO Reporter en jeugdprogramma Klokhuis van de NPS online. Ook VPRO's OpenCity-programma's komen er op te staan.

Databases

"Dit is een groot project, waar acht partijen bij betrokken waren. Vooral het koppelen van de databases van Beeld en Geluid en NPO was veel werk", aldus Mark de Lange van Beeld en Geluid tijdens de presentatie dinsdag in Hilversum. Zes internetbedrijfjes leverden bijdragen aan het project.

Zo werkte Triple-IT aan het transcoderen van het in tv-kwaliteit opgeslagen videomateriaal naar de juiste formaten voor Uitzending Gemist. "Omroepen hebben nu een centraal loket voor het aanbieden van hun archiefmateriaal", zegt De Lange.

Metadata en tags

Een tijdrovende klus blijft het toevoegen van metadata bij de programma's, aldus internetcoordinator William Valkenburg van de NPO. Daardoor staan alleen bij de Man Bijt Hond-uitzendingen van 2009 beschrijvingen van de inhoud. In alle andere negen jaren van dit programma is nog niet goed op onderwerp te zoeken, alleen op data.

Als de beschrijvingen van Beeld en Geluid beschikbaar zijn voor een uitzending is het mogelijk fragmenten binnen het programma te bekijken. Daarnaast voegt Beeld en Geluid ook trefwoorden (tags) toe aan uitzendingen. Beide functies bevinden zich nog in de testfase. Dat geldt ook voor de Silverlight-speler van Uitzending Gemist. Embedden van programma's op externe sites werkt alleen met de Silverlight-speler.

Nieuw design

Vijf omroepen doen vooralsnog mee aan de samenwerking met Beeld en Geluid. Het gaat om NCRV, KRO, NPS, VPRO en Teleac. Meer omroepen kunnen zich vanaf maart aansluiten. Volgens Valkenburg moeten omroepen nu gaan nadenken van welke programma's ze het complete archief online beschikbaar zouden willen maken.

Uitzending Gemist krijgt begin volgend jaar een nieuwe vormgeving, vertelt William Valkenburg aan Webwereld. Ook wordt gedacht aan het verbeteren van de videokwaliteit van een deel van de streams. Verder werkt de NPO aan een nieuwe Hyves-toepassing rond Uitzending Gemist, zodat gebruikers kunnen zien wat hun vrienden kijken.