De Microdisks van Hitachi worden gebruikt in draagbare consumentenapparaten zoals digitale muziekspelers.

Het 6Gb-model was tot voor kort de Microdisk met de hoogste capaciteit. Onder de nieuwe lichting schijven bevindt zich ook een 8Gb-model waar, ten op zichte van het 6Gb-model, 500 extra mp3's (van gemiddelde grootte) op passen.

De nieuwe Microdisks zijn niet alleen in een hogere capaciteit beschikbaar, maar ook 20 procent kleiner. Bovendien verbruiken de nieuwe modellen 40 procent minder energie, belooft Hitachi.

Daarnaast zal vanaf december ook een nieuwe schokbeveiliging worden ingebouwd, die al in werking treedt bij een val van 10 cm.

Hoewel de nieuwe Microdisks al in kleine hoeveelheden beschikbaar zijn, begint de massaproductie pas in oktober. Naar verwachting zullen nog voor het einde van dit jaar elektronische apparaten in de schappen liggen die met de microschijven zijn uitgerust.

Hitachi heeft ook aangekondigd nieuwe versies van zijn 1.8-inch Travelstar-schijven uit te brengen. Deze zullen eveneens kleiner zijn en een betere bescherming bieden tegen het vallen. Het 30Gb-model, dat een dikte heeft van 5 mm, wordt deze maand al verscheept. Het 60Gb-model (8 mm dik) wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2006.