Hockeyers en scheidsrechters uit de hoofdklasse krijgen daarom deze week een waarschuwingsbrief van de KNHB. "We willen dit niet meer meemaken", verklaarde Johan Wakkie, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (NKHB), dinsdagavond in Radio Online. De hockeyers gokten op hun wedstrijden via sites als BetAndWin.com, zo meldt het radioprogramma.

De koepelorganisatie NOC-NSF spreekt zich uit tegen het gokken via buitenlandse goksites. De sportorganisatie heeft liever dat mensen via de Lotto spelen. Een deel van de opbrengst van de Lotto gaat naar goede doelen, waaronder sportorganisaties.

De Lotto overweegt nieuwe gerechtelijke stappen tegen BetAndWin.com. In het verleden heeft de Lotto al regelmatig met succes rechtszaken aangespannen tegen buitenlandse goksites. Volgens de Nederlandse kansspelwet is het niet toegestaan om zonder vergunning online gokspelen aan te bieden.

Dick Jol

In de sportwereld ontstaan er regelmatig schandalen over sporters en andere betrokkenen die op hun eigen wedstrijden gokken. In januari kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer in opdracht van een goksyndicaat wedstrijden manipuleerde.

In 1995 werd de Nederlandse scheidsrechter Dick Jol beschuldigd van gokken op eigen wedstrijden. Jol zou bij een groentezaak illegaal inzetten op de wedstrijden die hij floot. De KNVB zette Jol korte tijd op non-actief.

Uit onderzoek bleek dat er geen enkel bewijs was voor de aantijgingen tegen Jol. Dat weerhoudt sommige voetbalsupporters er niet van om bij een dubieuze beslissing van de arbiter te zingen: 'Jol, die weet de uitslag al'.