Wetenschappers bij Microsofts onderzoekslabs hebben bijna een miljard 'stromingen' aan informatie geanalyseerd om te zien - en te tonen - hoe internetcontent viral gaat. Nieuws, video's, foto's en meer data is doorgenomen om in kaart te brengen hoe de versnellende verspreiding en vertakking van de informatiestromen verloopt. Viral Search geeft kwantificeerbare middelen om te bepalen of iets inderdaad viral is gegaan, of dat het bijvoorbeeld alleen maar zo getagged is.

Definiëren en aantonen

"Hoewel de uitdrukking 'going viral' is doorgedrongen in de volkscultuur, is het concept van viraliteit zelf verrassend ongrijpbaar", stellen de Microsoft-onderzoekers. Eerder uitgevoerd onderzoekswerk is er volgens hen niet in geslaag om viraliteit duidelijk te definiëren, "of zelfs onomstotelijk het bestaan van virale content aan te tonen". Microsofts onderzoek is nu uitgevoerd op Twitter, maar toepassing op (ook) andere sociale netwerken is mogelijk.

Onderzoeker Jake Hoffman vertelt hoe Microsoft Research viral content identificeert en visualiseert: Via: Bill Gates, op Twitter.