Zonen van oudere vaders zijn slimmer, gefocuster en maken zich minder zorgen om "het ergens bij willen horen". Het onderzoek is gehouden onder 15.000 tweelingen aan de hand van een door het onderzoeksteam gemaakte "Geek Index". Er werd onder andere gekeken naar non-verbaal IQ, mogelijkheid te focussen op een onderwerp en sociale gereserveerdheid.

Kinderen met een hoge geek-score doen het beter op school, vooral op wetenschappelijk, technologisch-, wiskundig- en engineering-gebied. Dit geldt echter alleen voor vaders en hun zonen. De leeftijd van de moeders heeft geen enkele impact en dochters lijken immuun te zijn.

Oorzaken

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de exacte oorzaak is van deze ontwikkelingen. De conclusies die op dit moment worden getrokken zijn onder andere dat:

  • Nerdy vaders langer wachten met het stichten van een familie en hun nerdy eigenschappen op deze manier doorgeven aan hun kinderen.
  • Oudere mannen meestal een stabiele thuissituatie hebben en beter betaalde banen en daarom hun kinderen makkelijker in aanraking kunnen laten komen met beter onderwijs wat ook weer geeky eigenschappen triggert.
  • Nieuwe mutaties in sperma voor deze ontwikkeling zorgen.

Ook is nog niet helemaal duidelijk waarom dit alleen op toepassing is op vaders en hun zonen. Het zou te maken kunnen hebben met de manier waarop hersenen van jongens zich ontwikkelen ten opzichte van die van meisjes.

Risico's

Doordat ouders op steeds latere leeftijd beginnen met het krijgen van kinderen zou dat betekenen dat wij langzaam groeien naar "een maatschappij vol genieën die wereldproblemen kunnen oplossen".

Toch moet men voorzichtig blijven wat het krijgen van kinderen op latere leeftijd betreft. "De focus zou niet moeten liggen op de leeftijd van de ouders. Individuele families zouden dit onderzoek niet moeten gebruiken als basis voor hun ouderschapsbeslissingen," zegt Dr Magdalena Janecka van Kings College in een interview met BBC.

"De gevaren van kinderen krijgen op oudere leeftijd zijn lang en breed bekend: Onvruchtbaarheid, miskramen of het krijgen van kinderen met stoornissen als autisme en schizofrenie komt nou eenmaal vaker voor bij kinderen van ouders die op latere leeftijd beginnen aan gezinsuitbreiding," aldus Professor Allan Pacey van de Universiteit van Shieffield.

"Hoewel het tegenwoordig chic is om een geek te zijn, raad ik af ouders te wachten met het krijgen van kinderen om de kans op nerdy-kinderen te vergoten."