Google kondigde vorig jaar aan om sites die een versleutelde verbinding bieden te zullen bevoordelen in zoekresultaten ten opzichte van sites die via http communiceren. Webtrendanalist bij Google Gary Illyes vertelt bij SearchEngineLand dat het prima is om https te gebruiken bij bepaalde sites, maar dat het consequenties heeft.

Wishful thinking

Het gebruik van https geeft je zo een klein pluspuntje ten opzichte van een concurrent in hetzelfde veld die géén https biedt. Google probeert zo https-gebruik te motiveren in de gebieden van het web waar dat een best practice zou moeten zijn.

Illyes geeft dan ook aan dat het idee om het ganse web te versleutelen via Google waarschijnlijk 'wishful thinking' is, maar dat dat niet wegneemt dat gebruik van https wel sterk gestimuleerd kan worden.

Gesleutel aan zoekalgoritme

Het zoekalgoritme is een complexe mix van pluspunten, en soms minpunten die bijvoorbeeld worden uitgedeeld aan linkbuildende spammers, waar Google in de regel weinig over zegt om zijn intellectuele eigendom te beschermen.

Search Engine Optimalisation moet zich constant aanpassen (veelal op aannames, waardoor er veel SEO-mythes bestaan) omdat Google regelmatig grote wijzigingen doorvoert, naast de constante dagelijkse stroom van kleine aanpassingen.

Details als deze worden dan ook al snel opgepikt door SEO'ers die er alles aan doen om hun sites beter te laten scoren dan die van een ander. En alleen daarmee al bereiken de makers dat er meer https zal worden aangeboden.