Dat zijn nog maar enkele voordelen van internet. Feit is dat internet heel wat teweeg heeft gebracht en dat nog steeds doet. Kijken we bijvoorbeeld naar de financiële wereld dan zien we dat er door de komst van diverse technologische ontwikkelingen, waaronder het internet, ontzettend veel is veranderd. Er is meer transparantie te vinden op diverse markten, zoals de financiële. In dit artikel lees je meer over hoe internet en technologie de financiële wereld heeft veranderd en dat nog steeds doet.

Internet zorgt voor gemakkelijk en snel bankieren

In Nederland kunnen we al enkele jaren binnen een paar stappen geld overmaken met behulp van een reader. Ook via de app van je bank op je smartphone of tablet heb je binnen no time geld naar een andere rekening overgemaakt. Via diezelfde app of via je browser op je laptop of desktop check je eenvoudig hoeveel saldo je nog hebt of of het salaris al gestort is. Ook kun je tegenwoordig realtime in je bankgeschiedenis kijken en weet je precies wanneer je wat hebt opgenomen.

Kijken we naar een aantal jaren geleden dan is dit al een behoorlijke stap vooruit op het gebied van slim en snel bankieren. We kunnen dus stellen dat de komst van internet en de bijbehorende technologieën onze eigen financiële administratie een stuk gemakkelijker hebben gemaakt.. Ook voor het afsluiten van financiële producten ga je niet in eerste instantie naar de bank. Voor verzekeringen ga je naar Independer voor een hypotheek naar ikbenfrits.nl en zelfs vermogensbeheerders kun je online vergelijken. Het internet heeft ervoor gezorgd dat de financiële markt veel transparanter is geworden En dat hulp in fysieke vorm steeds minder nodig is.

Geautomatiseerde banken in de toekomst

De financiële wereld is wat dat betreft door de komst van internet toegankelijker geworden voor de consument. Je hebt geen specialisten meer nodig om jou te vertellen hoe je bepaalde bankzaken kunt regelen; dat kun je gewoon zelf, via een beveiligde internetverbinding. Hierbij is het interessant om met de huidige technologische ontwikkelingen eens een blik te werpen op de toekomst van de financiële wereld. In films wordt er al tientallen jaren gerefereerd naar robots die in de toekomst de taken van de mensen overnemen. Dat dit de werkelijkheid zou kunnen zijn, staat dichterbij dan ooit. Zo is het onvermijdelijk dat bijvoorbeeld banken uiteindelijk compleet worden geautomatiseerd. Vandaag de dag is IT al onmisbaar in het bankwezen. We zien deze automatisering nu al langzaam maar zeker in supermarkten en winkels: zelfscankassa’s waarbij je zonder hulp van een medewerker je eigen boodschappen kunt afrekenen. De kans is groot dat dit ook in de financiële sector over een aantal jaren het geval zal zijn. Stel je voor: je loopt de bank binnen en je kunt alles regelen via virtuele schermen en hulpjes. Of je hoeft de deur niet meer uit, omdat je alles via je eigen smart apparatuur thuis kunt regelen.

Leningen afsluiten via je wearable

Er is nog een andere ontwikkeling die veel kan betekenen voor de financiële sector. Wearables zijn tegenwoordig al niet meer weg te denken uit de maatschappij: smartwatches helpen ons bij het versturen van berichten, het opzoeken van dat ene leuke restaurant en het checken van onze mailbox. Het zou niet heel vreemd zijn dat zo’n wearable in de toekomst nog veel meer voor ons gaat betekenen, ook op het gebied van onze financiën. Hoe ideaal zou het bijvoorbeeld zijn dat je met je smartwatch je boodschappen kunt betalen? Of dat je met een soort virtual reality bril kunt checken hoeveel saldo je nog hebt zonder dat je daarvoor je smartphone hoeft te pakken? Ook maak je met behulp van spraak binnen enkele seconden geld over naar een vriend of vriendin en krijg je met gemak toegang tot je recente transacties. Wearables zoals slimme brillen en horloges brengen ons op die manier vooral veel gemak. De vraag is natuurlijk vooral of dergelijk gemak voor grote bedrijven de moeite waard is om in te investeren. Feit is dat banken en je eigen financiële zaken veranderen door internet en technologie. Hierbij gaat online en slim bankieren steeds een grotere rol spelen. De tijd dat we naar de bank moesten om geld te storten of op te nemen is in ieder geval voorgoed voorbij.