Het is Facebook in Engeland gelukt om minder dan 6.000 euro aan belastingen te moeten betalen. Hoe dan? Simpel: je geeft al je personeel een enorme bonus waardoor je onder aan de streep in de min komt.

Facebook UK betaalde zijn personeel vorig jaar meer dan 35 miljoen Britse pond aan aandelenbonussen uit, waardoor het verlies over 2014 kwam op 28,5 miljoen Britse pond. Ben je dan helemaal af van die belastingen? Nee, er kwam toch een blauwe envelop binnen met het te betalen bedrag van 4.327 Britse pond. Dat mag waarschijnlijk in termijnen worden betaald.

Per werknemer 96.000 pond aan bonussen

Volgens The Guardian kreeg het 362-koppige personeel een aandelenbonus ter waarde van 96.000 Britse pond gemiddeld per man/vrouw. Daardoor kwam het totaal aan jaarinkomen per werknemer op meer dan 210.000 Britse pond. De omzet van Facebook UK was vorig jaar 105 miljoen Britse pond.

Net als elders in Europa is ook in het Verenigd Koninkrijk een langlopend debat gaande over het ontwijken van belastingen door multinationals. In het Verenigd Koninkrijk wordt dat onder meer gedaan door royalties te parkeren bij een BV in Amsterdam, die als licentiehouder fungeert. In Nederland worden royalties niet of nauwelijks belast.

Apple heeft bijvoorbeeld over 2012 helemaal geen belasting betaald in het Verenigd Koninkrijk, maar zelfs geld terug gekregen.