Het is potentieel handig en potentieel heel vervelend. En geheel in Facebookstijl: het is default. Google heeft besloten om Gmail aan Google+ te knopen, zodat je een ieder die je volgt op dat sociale netwerk kunt mailen, ook al weet je hun e-mailadres niet.

Handig voor diegene die via Google+ per e-mail contact willen leggen. "Bereik meer mensen die je kent", kondigt Google dan ook wervend aan. Maar dit betekent dus ook dat je mail kunt krijgen van iedereen die jou volgt op Google+, of je die zelf volgt of niet.

Een uitnodiging voor spammers en stalkers. Maar het kan maar één keer, sust Google, en als je niet terugmailt weten ze je e-mailadres nog steeds niet. Maar waarom dan deze functie niet als opt-in voor de fervente Google+gebruikers? U weet het antwoord al.

Herhaling van Buzz-blunder?

Privacyorganisatie EPIC heeft er geen goed woord over. "Dit riekt sterk naar de Google Buzz faal van destijds", aldus EPIC-voorman Marc Rotenberg tegen Reuters.

Inmiddels is de nieuwe functie breed uitgerold. Voor wie er geen zin in heeft, die moet de instellingen in, want het kán worden uitgeschakeld. In de instellingen is een extra optie verschenen 'E-mail via Google+'. Deze staat vanaf nu dus standaard op 'Iedereen op Google+' en kan worden beperkt tot Kringen of helemaal worden uitgezet.

Of voor de Engelstalige versie: