GeenStijl behaalt een belangrijke overwinning op Playboy-uitgever Sanoma. Het linken naar blootfoto’s van Britt Dekker die elders illegaal zijn geüpload is geen openbaarmaking aan het publiek en dus geen inbreuk op auteursrechten, oordeelt het Gerechtshof Amsterdam.

In eerste aanleg oordeelde de rechtbank nog dat deze links wél een zelfstandige inbreuk vormde. Een zeer omstreden vonnis. Volgens Sanoma en de rechter waren de hyperlinks dermate ‘exclusief’ dat de foto’s zonder die links feitelijk privé waren. Maar het bewijs daarvoor vindt het Hof te mager.

De hyperlink is het fundament van het web, maar is soms ook onrechtmatig, inbreukmakend of zelfs strafbaar. Een historisch overzicht van 25 epische linkkwesties.

Bestand was niet privé

“Derhalve is niet komen vast te staan dat de foto’s op Filefactory volmaakt privé zijn gebleven, zodat het hof er daarom vanuit moet gaan dat een derde de foto’s heeft geopenbaard door deze op Filefactory te plaatsen en dat GS Media, hoewel zij de toegang tot de foto’s tot op zekere hoogte heeft gefaciliteerd (zie hieronder 2.7.3) niet aan het publiek daartoe een nieuw toegangskanaal heeft verschaft en derhalve geen interventie heeft gepleegd in de zin van de jurisprudentie van het HvJEU”, aldus het Hof.

De links waren overigens wel onrechtmatig jegens Sanoma. Bovendien was het plaatsen van een uitsnede van één van de blootfoto’s op de site van GeenStijl zelf wel inbreuk.

Lees ook: Wanneer is linken illegaal?