Een man is ook in hoger beroep veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijk celstraf wegens deelname aan een criminele organisatie, in dit geval een forum waarop auteursrechtelijk materiaal werd verspreid. De uitspraak werd deze week gepubliceerd.

Het gewraakte forum betreft een zogenaamd FXP-board, dat bracht niet alleen illegaal materiaal aan de man, maar de leden gingen nog een stap verder dan de gemiddelde illegale downloaders door ftp-servers te hacken om domeinen over te nemen waar materiaal op geplaatst kon worden.

Zware bewijslast

De man niet is niet veroordeeld voor computervredebreuk of auteursrechtinbreuk, maar wel voor artikel 140: deelname aan een criminele organisatie. Het is volgens juristen vrij uniek dat een cybercrimineel wordt vervolgd voor dit wetsartikel. Een actieve bijdrage aan georganiseerde misdaad is strafbaar, zonder dat is bewezen dat iemand schuldig is aan een concrete misdaad.

De bewijslast van artikel 140 is wel zwaar, zo moet het OM bewijzen dat de organisatie een misdadig doel heeft, een duurzame samenwerking aan grondslag van de groep ligt en er sprake is van een organisatiestructuur. Dat lijkt in de praktijk eenvoudiger te bewijzen bij cybercriminelen dan voor bijvoorbeeld het aanpakken van een groep Hell's Angels die zich met illegale praktijken bezighoudt.

Cyberbende = motorclub

“Bij een motorclub wordt het lastig om dat doel te bewijzen", legt IT-jurist Arnoud Engelfriet uit. “Daar staat in het statuut: 'we zijn een gezelligheidsvereniging'. Bij een forum is dat al snel anders, daar staat: 'we gaan samen films en series verspreiden'."

Van dit forum kon het Openbaar Ministerie rondkrijgen dat de organisatie voldeed aan artikel 140. Het doel van de onderneming: hacken van servers en delen van beschermd materiaal, lag vastgelegd op het forum. Omdat er zelfs een puntensysteem was verbonden aan het delen van materiaal - nieuwe releases kregen meer punten - acht het hof de duurzame samenwerking en organisatie afdoende bewezen.

De duurzame samenwerking bleek verder uit het jarenlange lidmaatschap van het forum en de organisatiestructuur werd aangetoond met onder meer de werving van een nieuw lid en het besloten karakter van het forum.

Update 15-04-2013, 12.21: In de lead 'cel' door 'voorwaardelijk' vervangen.