De Europese Commissie stemt in met het voorstel van de Nederlandse waakhond ACM (het voormalige OPTA) om de hoge afgiftetarieven voor mobiel en vast bellen in Nederland te verlagen. Afgelopen vrijdag bracht Webwereld naar buiten dat Nederland niet alleen veruit de hoogste afgiftetarieven voor sms heeft in de hele Europese Unie, maar dat ook onze mobiele gespreksafgiftetarieven nog altijd bovengemiddeld zijn.

Maar daar komt over een maand verandering in. Per 1 september daalt het tarief dat providers elkaar mogen rekenen voor het afleveren van gesprekken op een mobiel netwerk. Van de huidige 2,4 eurocent gaat het naar 1,019 eurocent per minuut. Voor gesprekken naar een vaste lijn daalt het bedrag van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut. Beide bedragen zijn exclusief BTW .

Doorrekenen naar beller?

Het maximumtarief voor gespreksafgifte is eerder gekelderd. In januari 2011 lag het maximumtarief nog op 4,2 eurocent per minuut. Terwijl het mobiele afgiftetarief in 2010 zelfs op 7 eurocent lag.

De vraag is wat de Nederlandse consumenten daar van gaan merken; of zij ervan gaan profiteren. ACM hoopt van wel. “De afgiftetarieven maken in het geval van vast bellen maar een heel klein deel uit van de kosten van een belminuut. Maar bij mobiel gaat het al om 5 tot 10 procent van de kostprijs. Wij hopen dat providers deze verlaging doorrekenen naar de consument”, legt ACM-woordvoerster Cynthia Heijne uit.

De nieuwe Nederlandse tarieven gelden voor de tientallen aanbieders in beginsel voor een periode van drie jaar. Volgens de Europese Commissie lopen de nieuwe tarieven op deze manier meer in lijn met die in overige lidstaten. “Een goede zaak”, aldus Eurocommissaris Digitale Agenda Neelie Kroes bij de bekendmaking.

Beroep is onwaarschijnlijk

In principe kunnen de telecomproviders nu nog beroep aantekenen tegen de nieuwe tarieven bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (het CBb). Maar volgens de ACM ligt dit niet in de lijn der verwachting. De waakhond laat Webwereld weten dat de verdere procedure een juridische formaliteit is, en dat de verlaagde afgiftetarieven op 1 september ingaan.

Wat betreft de in Nederland zo hoge sms-tarieven verandert er voorlopig niets. Maar, zo liet ACM vorige week weten, dit is een probleem dat zichzelf door marktwerking oplost. Dit in tegenstelling tot de belafgiftetarieven die nu van hogerhand worden verlaagd.