Hiermee haalt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een klinkende overwinning bij het hoogste rechtscollege van Nederland. In 2007 kreeg de vereniging al op de meeste punten gelijk van het Hof, maar de VEB ging toch in cassatie. Nu krijgen beleggers op alle punten gelijk. Door deze uitspraak kan de VEB nu ook schadevergoedingen gaan eisen.

Werkelijke waarde

World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs krijgen er genadeloos van langs. De Hoge Raad oordeelt dat de prospectus misleidend was. Relevante informatie over bestuursvoorzitter Nina Brink was weggelaten, waaronder het feit dat ze zelf drie maanden vóór de beursgang haar belang in de internet provider had verkocht tegen 6,04 dollar per aandeel.

Dat was een indicatie van de echte waarde van het bedrijf, maar die werd dus verzwegen. Daarentegen werd de hype zodanig opgeklopt dat World Online niet lang erna naar de beurs ging met een 'misleidende' openingskoers van 50,20 euro.

Bewuste hype

Ook is iedereen kort na de beursgang om de tuin geleid door de stortvloed van persberichten die World Online er uit deed over allianties met allerhande gerenommeerde bedrijven. "Vrijwel geen was die allianties had enige werkelijke substantie", concluderen de rechters.

Volgens de VEB verloren bij de beursintroductie circa 150.000 beleggers in totaal ongeveer drie miljard euro. Om een deel van de schade terug te krijgen, spande de VEB en de Stichting WOL in 2001 een rechtszaak aan tegen World Online, ABN Amro en Goldman Sachs.

Zeepbel

Op 17 maart 2000 ging World Online naar de beurs. Diezelfde dag stijgt de koers door naar 50,55 euro. De kater volgt echter snel. Aan het einde van de handelsdag staat er een prijs van 43,20 euro op de borden, slechts een half procent hoger dan de uitgifteprijs. Vijf dagen later duikelt de koers onder de dertig euro.

World Online klapt als een zeepbel uit elkaar.Dit was het begin van het ineenzakken van de internethype in het algemeen. Een half jaar na de beursgang wordt World Online opgeslokt door Tiscali. De Italiaanse provider betaalt een bedrag van 5,9 miljard euro voor World Online. Dat is nog niet de helft van wat de internetaanbieder van Nina Brink bij de beursintroductie waard was.