De Hoge Raad vindt dat Ladbrokes zich schuldig maakt aan overtreding van de Wet op de Kansspelen door via internet het gokken op sportwedstrijden aan Nederlanders aan te bieden. Dat bepaalde de Raad vrijdag in een arrest. Vergunninghouder De Lotto won eerder in hoger beroep al van Ladbrokes.

De kwestie is daarmee echter nog niet afgerond. De Raad wacht nog op antwoorden van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over hoe het Europees recht in deze zaak moet worden uitgelegd. De Hoge Raad is niet de enige die over internetgokken vragen stelde aan het Europese Hof. Dat deden ook rechters in andere lidstaten en de Nederlandse Raad van State vorige maand.

Europees verdrag

De vraag is hoe het Nederlandse staatsmonopolie op kansspelen zich verhoudt tot het Europese recht op het vrij verkeer van diensten. Die bepaling staat in het EG-Verdrag. Beperkingen op het aanbieden van diensten zijn verboden als lidstaten daarvoor geen goede rechtvaardiging kunnen aanvoeren.

Zo'n rechtvaardiging zou er wel kunnen zijn als Nederland gokactiviteiten voldoende beperkt en de bestrijding van gokverslaving serieus oppakt. Maar dat verhoudt zich mogelijk slecht tot de reclames voor loterijen en kansspelen van de huidige vergunninghouders. Ook vraagt de Hoge Raad zich af of nationale rechters in ieder afzonderlijk geval een uitspraak moeten doen over het blokkeren van buitenlandse goksites.

Betfair en Unibet

Ladbrokes heeft in het Verenigd Koninkrijk wel een vergunning voor het aanbieden van kansspelen. Na de beantwoording van de gestelde vragen zal de zaak verder worden behandeld door de Hoge Raad.

Ladbrokes is een van de vele bedrijven die met goksites tot nu toe juridisch bot vangt bij Nederlandse rechters. Dat overkwam ook onder meer Unibet en Betfair. Een zaak van Betfair bij de Raad van State loopt ook nog. Daarbij gaat het onder meer over de weigering door minister van Justitie Hirsch Ballin om Betfair kansspelvergunningen te verlenen.