De uitspraak van vrijdag komt niet als een verrassing. Begin oktober gaf de advocaat generaal in een 43 pagina's tellend rapport al het advies om de p2p-dienst niet te verbieden. De Hoge Raad heeft dit advies overgenomen. Nadat de Amsterdamse rechter R. Orobio de Castro de verdere verspreiding van Kazaa-software in januari 2002 verbood, besloot het Amsterdamse Hof twee maanden later dat het programma wel degelijk legaal was. Het Hof oordeelde dat door het aanbieden van het bestandsuitwisselingsprogramma geen auteursrechtinbreuk wordt gepleegd. Buma/Stemra besloot daarop in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Deze stelt nu net als het Hof dat Kazaa legaal is omdat de makers niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de eventueel illegale activiteiten op het netwerk. Wereldwijd is met veel belangstelling naar de uitspraak van de Hoge Raad uitgekeken. In de Verenigde Staten – waar ook de nodige zaken tegen Kazaa en consorten zijn gevoerd – is de strijd nog niet tot de hoogste instantie gevoerd.

`Historisch'

"De overwinning van Kazaa schept een belangrijk precedent voor de legaliteit van peer-to-peer software, zowel in de Europese Unie als elders", zo meent Kazaa-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm in een reactie. Niklas Zennström en Janus Friis, de oprichters van Kazaa, noemen de uitspraak een `historische overwinning voor het internet en voor consumenten'. De Hoge Raad heeft overigens geen uitspraak gedaan over de vraag of het gebruikers van het programma is toegestaan met behulp van Kazaa muziek uit te wisselen. Alberdingk Thijm verwacht dat de Nederlandse muziekindustrie nu, net als in de Verenigde Staten, procedures zal starten om de rechtmatigheid daarvan te laten beoordelen. In de Verenigde Staten zijn inmiddels honderden consumenten voor de rechter gedaagd.

'Schijnzekerheid'

De entertainmentindustrie, verenigd in de NVPI, waarschuwt ondertussen voor schijnzekerheid. "Hoewel de Hoge Raad Kazaa niet strafbaar heeft bevonden, vrijwaart dit gebruikers niet", aldus de NVPI. Immers: "Met de software is allerlei illegaal gebruik mogelijk." Buma/Stemra betreurt in een reactie dat de Hoge Raad in zijn arrest 'geen duidelijkheid heeft gecreëerd over de rechtmatigheid van de verspreiding van zogenaamde p2p-software'. Hiermee laat de Hoge Raad volgens de organisatie een kans liggen. "Als gevolg hiervan komt er voorlopig geen einde aan het gebruik van een programma dat grote schade toebrengt aan de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers", aldus Buma/Stemra. Update, 11:35 uur: Reactie Kazaa toegevoegd.
Update, 13:20 uur: Reactie NVPI toegevoegd.