Volgens XS4ALL komt hiermee een einde aan een langslepende rechtszaak. De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat XS4ALL `exclusieve rechten heeft op zijn computer-capaciteit en klantenbestand'. Dit vindt het hoogste rechtsorgaan van ons land zwaarder wegen dan vrijheid van meningsuiting, waarop AbFad zich beriep. XS4ALL sleepte AbFab begin 2002 voor de rechter. XS4ALL eiste dat de spammer zou stoppen met het versturen van e-mails naar de klanten van de provider. De Amsterdamse rechtbank gaf XS4ALL aanvankelijk gelijk, maar het gerechtshof draaide de uitspraak in hoger beroep terug. XS4ALL heeft het hier niet bij laten zitten en besloot de zaak tot bij de Hoge Raad uit te vechten. Met succes, zo als nu blijkt. "Wij zijn uiteraard heel blij met deze uitspraak", zegt Judith van Erve, woordvoerster van de provider. "XS4ALL vindt het belangrijk dat spam wordt bestreden. Wij zijn bereid hier onze nek voor uit te steken. Niet alleen omdat onze klanten hier last van ondervinden, maar ook omdat dit ons onnodig op kosten jaagt. Wij hebben nu het recht om ons netwerk te beschermen."

Juridische gevolgen

"Dit is absoluut een uitspraak met impact", meent Bas Le Poole, advocaat bij het in internetrecht gespecialiseerde advocatenkantoor Houthoff Buruma. "Over het algemeen hebben uitspraken van de Hoge Raad een sterke juridische precedentwerking. Andere providers kunnen nu dus makkelijker rechtszaken aanspannen tegen spammers. Uiteraard zal een rechtbank bij eventuele toekomstige zaken de feiten van dat geval wel goed moeten bekijken."

Niet verrast

Thijs Cobben, voorheen één van de drijvende krachten achter AbFab en iemand die zichzelf tegenwoordig aanprijst aan als spambestrijder, is niet verrast over de uitspraak. "De uitspraak verbaast mij inderdaad niet", aldus Cobben tegenover WebWereld. "Het advies van de landsadvocaat was ook van dien aard. De markt en wetgeving heeft de noodzaak van deze uitspraak allang ingehaald. Dit is een beetje mosterd na de maaltijd."

AbFab

AbFab begon in 1996 als een bureau dat websites ontwierp. In 1999 startte het met het versturen van ongevraagde, commerciële e-mail (spam). Dit leidde tot grote kritiek en uiteindelijk tot de door XS4ALL aangespannen rechtszaak. De rechtszaak en slechte publiciteit hebben AbFab overigens geen goed gedaan. Eind 2002 heeft het bedrijf noodgedwongen zijn deuren moeten sluiten omdat er geen nieuwe opdrachten meer binnenkwamen. Update, 15:30 uur: Reactie Thijs Cobben toegevoegd.
Update, 16:30 uur: Reactie Bas Le Poole toegevoegd.