De Nederlandse it-fraudebestrijder Ultrascan onderzocht 362 van de grootste fraudezaken. Vooral hoger opgeleiden zijn vaak slachtoffer van phishing e-mails.

Traumatische ervaring

Veel van de hoger opgeleide slachtoffers hebben volgens Ultrascan een traumatische ervaring achter de rug, bericht de Times. Zo zou 85 procent een van de ouders hebben verloren. Eén slachtoffer, een gepromoveerde zakenman wiens vader op jonge leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen, is in zeven jaar tijd meer dan 300.000 euro de boot in gegaan.

Onder de 308 slachtoffers die een familielid hadden verloren, waren twee politiecommissarissen van grote steden, een aantal grote ondernemers en zeventien directeuren van beursgenoteerde bedrijven. Op internet zouden de oplichters zelfs opscheppen over het opleidingsniveau van hun slachtoffers, constateert Ultrascan.

Dokters

Volgens Frank Engelsman van Ultrascan zijn dokters vaak het slachtoffer van oplichtingspraktijken die een goed doel lijken te dienen. "Zij trappen dikwijls in fraude die begint met verzoeken om arme mensen te helpen. Juist slachtoffers met veel vertrouwen in de eigen capaciteiten en veel ervaring leveren oplichters veel geld op."

Fraude waarbij slachtoffers per e-mail worden gevraagd een voorschot te geven, is de meest populaire variant. Vorig jaar verdienden oplichters hieraan zo 'n 2,7 miljard euro. Wereldwijd waren er toen 300.000 e-mailfraudeurs actief, een stijging van 3 procent vergeleken met 2006.