Het WK voor robots gaat vandaag verder in João Pessoa mét het Nederlandse team. Na het winnen van acht van de tien poulewedstrijden staat vandaag de halve finale en mogelijk zelfs finale op het programma. De geheel zelfsturende robots uit Eindhoven moeten uiteindelijk alsnog aartsrivaal China, oftewel het team van de universiteit van Peking, verslaan.

Dat lukte in de poulefase nog niet (3-4 nederlaag). Dit mede vanwege een eigen doelpunt aan Nederlandse zijde, meldt de TU Eindhoven. In het verleden bleek het Chinese team vaker een struikelblok. Vorig jaar verloor het team voor eigen publiek van de Chinezen.

Live meekijken

"Het team uit Peking speelt heel fysiek, met robots met vier wielen. Die duw je minder gemakkelijk aan de kant", vertelt teamcaptain Robin Soetens vanuit Brazilië. "Wij blinken uit in het samenspel, driehoekjes maken. Ook hebben we een aantal vrije trap-varianten ingestudeerd, al bewaren we die voor de finale."

Maar eerst zijn alle pijlen gericht op de halve finale tegen het team van de universiteit van Aveiro uit Portugal. Die staat gepland voor donderdagmiddag om 15.00 uur en is hier live te volgen. Bij winst speelt het Nederlandse team om 18.30 uur de finale van het jaarlijkse toernooi.

De RoboCup is opgericht om de ontwikkeling van robotica te stimuleren. Een ander opgesteld doel is om in 2050 een team van robots te hebben ontwikkeld die de menselijke wereldkampioen voetbal kan verslaan. De deelnemende teams delen -in tegenstelling tot het reguliere WK voetbal- na de toernooien telkens hun opgedane kennis met elkaar uit.

(foto door Bart van Overbeeke, meer foto's van het evenement zijn hier te zien)