Paramount (eigendom van Viacom), Lions Gate Entertainment en MGM starten op 1 oktober met Epix, een nieuw betaalkanaal voor glasvezelklanten van provider Verizon.

Gebruikers van Verizon krijgen online toegang tot het kanaal, via epixHD.com. Daar worden onder meer 160 films on demand gestreamd in hoge kwaliteit. De videosite gaat binnenkort live, nog voor het tv-kanaal. Op dit moment wordt epixHD.com getest op een voorgeselecteerd publiek.

Unieke content

Technisch zal de site zich niet onderscheiden. Met content des te meer, zegt een woordvoerder van het project tegen Reuters. Het is de bedoeling dat er niet alleen films, maar ook concerten en andere videocontent op epixHD.com komen.

Ook wil epixHD.com zich onderscheiden met aanvullende informatie. Bij de film Iron Man bijvoorbeeld, zal de kijker ook de trailer, een lijst acteurs en een korte plotbeschrijving krijgen.

Sociaal aspect

Daarnaast is er een sociaal aspect aan de videosite. Het is mogelijk om vrienden uit te nodigen om tegelijk een film te kijken en te chatten via een ingebouwd chatvenster. De persoon die de uitnodiging verstuurt moet wel een betalende abonnee zijn. De genodigden (maximaal 4) hoeven geen klant van Verizon te zijn en kijken gratis mee.

De filmmaatschappijen hebben het afgelopen jaar ongetwijfeld met interesse gekeken naar het enorme succes van Hulu.com, de uitzendinggemist van NBC, FOX en ABC, dat in een jaar tijd uitgroeide tot de nummer twee videosite van de VS. "Ik ga niet het wiel opnieuw uitvinden. Hulu heeft een geweldige player. Ik ga een aantal dingen overnemen van Hulu. YouTube heeft ook coole features die we overnemen", zegt Emil Rensing, die het digitale deel van het videoproject leidt.