In een nieuwe poging de verspreiding van DeCSS-software een halt toe te roepen, zijn Seagram Universal Studios, Viacom Paramount Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Sony Tristar en Colombia Pictures, Time Warner Entertainment, Walt Disney en 20th Century Fox naar de rechter gestapt. Zij eisen dat drie websitebeheerders stoppen met het aanprijzen van software waarmee de beveiliging van DVD-schijfjes kan worden gekraakt.

Het gaat om drie New Yorkers: Roman Kazan, Shawn Reimerdes en Eric Corley. Zij zouden op hun sites het vorig jaar door enkel Noorse Linux-programmeurs geschreven DeCSS aanprijzen en aanbieden. Kazan ontkent ook maar iets hiermee te maken te hebben. De andere twee hebben nog niet op de aantijgingen gereageerd.

De filmindustrie verzet zich met hand en tand tegen de illegale software. Gebruikmakend van DeCSS kunnen films in DVD-formaat met enige moeite worden gekopieerd en vervolgens via internet worden verspreid. Jack Valenti van de Motion Picture Association of America (MPAA) ziet dit als regelrechte diefstal.

Vorige maand stapte een andere organisatie - de DVD Copy Control Association - ook al naar de rechter met de eis dat 72 sitebeheerders moeten stoppen met de verspreiding van DeCSS. In een voorlopige uitspraak wees de rechter deze eis af. Deze zaak zou op 14 januari een vervolg vinden, maar is tot nader order uitgesteld.Eerdere relevante berichten: Rechter: DeCSS mag vrijelijk worden verspreid (30 december 1999) DVD-Hackers voor de rechter gedaagd (29 december 1999) Experts leggen schuld DVD-hack bij overheid VS (12 november 1999) Beveiliging video-CD's stelt bitter weinig voor (04 november 1999)