De Wall Street Journal is op bezoek geweest bij een start-up en kreeg een demonstratie van een chipset met zes chips die evenzovele miniprojectoren (ter grootte van een tic-tac, zo schrijft de krant) waarmee een 3D-beeld van een tollende dobbelsteen in de lucht werd geprojecteerd. "Het beeld en de beweging leken consistent, ongeacht de positie van de kijker", schrijft de WSJ.

Het gaat om start-up Ostendo, dat op dit moment zijn eerste 2D-projectors ontwikkelt en dus al een prototype heeft voor een 3D-projector. De productie van die laatste versie van de chip met 3D-mogelijkheden wordt in de tweede helft van volgend jaar gestart. Ostendo verwacht dat de 3D-chip de consument 30 dollar gaat kosten.

Enorme voorsprong op onder meer Apple

Volgens Ramesh Raskar, professor aan het MIT, heeft Ostendo een enorme voorsprong op dit gebied en dat ligt vooral in de resolutie. Ostendo's chips kunnen 5000 dots per inch aan, terwijl bijvoorbeeld het retinascherm van Apple niet verder komt dan 300 dots per inch. Niettemin wil de start-up zijn 3D-product verder verbeteren en de pixels nog kleiner maken om tot een hogere resolutie te komen. Uiteindelijke doel is een 3D-televisie waar je geen brilletje voor nodig hebt of tafels die hologrammen kunnen produceren.

Ostendo wordt gefinancierd door de bekende investeerder Peter Thiel (onder meer Facebook) en defensietechnologie-onderzoeker DARPA.