Nu kabelaars naast internet ook steeds meer digitale televisiesignalen door hun kabel willen sturen, neemt de noodzaak om goed met de beschikbare bandbreedte om te gaan steeds meer toe.

TNO heeft speciaal voor dit vraagstuk de rekenmethode Utopic ontwikkeld, zo schrijft het onderzoeksinstituut in zijn jongste ict-nieuwsbrief.

Utopic wordt volgens TNO onder meer door @Home gebruikt om zijn beschikbare frequentieruimte en bandbreedte zo optimaal mogelijk in te delen. De kabelaar verwacht hiermee miljoenen euro's te besparen.

"Nu er steeds meer digitale televisiekanalen komen is het van groot belang de schaarse ruimte in het netwerk optimaal te benutten", zo stelt Huub Nagel van moederbedrijf Essent Kabelcom in de laatste nieuwsbrief van TNO-ICT.

"We willen de hoeveelheid bits per kanaal verder opvoeren zonder dat er merkbaar kwaliteitsverlies optreedt. Met Utopic kunnen we heel nauwkeurig bereken tot hoever we kunnen gaan zonder dat er problemen ontstaan in het netwerk."

Uit berekeningen van Utopic blijkt onder meer dat @Home zonder problemen de capaciteit van elk tv-kanaal en internet kan opschroeven tot 50 Mbps.

Volgens TNO betekent dit dat Essent bestaande hardware beter kan benutten en dat er voor uitbreiding van het netwerk dus minder investeringen nodig zijn.

Overigens betekent dit niet automatisch dat @Home de hogere snelheden ook direct gaat doorvoeren. "Technisch is gebleken dat het in ons netwerk zonder problemen kan", aldus Nagel. "Vervolgens moeten we nagaan wat de operationele gevolgen zijn. De organisatie moet het in alle geledingen aankunnen. Maar de gunstige uitkomsten zijn wel een steun in de rug."