Teneinde de mogelijkheden van beide producten, zoals Dynamic HTML, cascading style sheets en andere opkomende technieken, volledig uit te buiten is het belangrijk over de juiste gereedschappen te kunnen beschikken. Helaas kunnen de nieuwste versies van Claris Home Page en Symantec Visual Page deze uitdaging niet helemaal aan.

Beide producten zijn uitermate geschikt om snel statische HTML-pagina's te genereren. Bovendien zullen ze in de smaak vallen van lieden die zich niet al te zeer in de complexiteit van HTML-codes willen verdiepen.

Van deze twee vernieuwde pakketten vertoont Claris Homepage 3.0 de meeste verbeteringen op een groot aantal terreinen die node werden gemist in vorige versies. Visual Page 1.1a voor Windows (versie 1.1.1 voor de Mac) herbergt slechts kleine veranderingen.

Zo voorziet Home Page nu in integratie met FileMaker Pro-databases en tref je in het product sjablonen aan voor pagina's en complete sites. Daarnaast heeft Home Page 3.0 verbeterde gereedschappen voor het beheer en de redactie van je webpagina's.

Home Page laat je makkelijk nieuwe sites opzetten met sjablonen, bijbehorende bibliotheken en een nieuwe service: de Assistent. De Assistent werkt ongeveer op dezelfde manier, zij het niet zo gepolijst, als de 'wizards' in Microsoft's FrontPage.

Visual Page kent dergelijke hulpjes niet. Het beschikt echter wel over meer dan 12.000 'kunstwerkjes' voor de pagina's op je website.

Omdat beide producten beschikken over de mogelijkheid om te werken in de 'WYSIWYG'-modus met de mogelijkheid om de onderliggende HTML-codes aan te passen, is redigeren een fluitje van een cent. Met Visual Page kan je zelfs complexe stukken gemakkelijk bewerken waarbij je door de unieke 'real time' WYSIWYG-instelling de veranderingen direct kunt zien zodra je ze maakt.

Zoals de meeste gereedschappen voor web-designers dat doen maken ook Home Page en Visual Page het je makkelijk formulieren, tabellen en frames alsmede speciale objecten, zoals Java applets, plug-ins, 'filmpjes' en scripts, in te voeren. Beide producten hebben echter niet de geavanceerde mogelijkheden om scripts te redigeren zoals FrontPage 98, NetObjects Fusion en HotMetal Pro 4.0 die wel kennen.

Afgezien van een paar kleine problemen maken zowel Home Page als Visual Page het je mogelijk om eenvoudigweg een grote verscheidenheid aan webpagina's te creëren zonder grote inspanningen. Wil je echter meer geavanceerde webpagina's ontwikkelen overweeg dan de aanschaf van een product dat gebruikt maakt van de modernste browser-technologieën.

Vertalingen en bewerking: Huib Zegers