De video-opnamen van de kleine prinses zijn afkomstig van de digitale videocamera van Máxima. Deze camera is onlangs tijdens een bezoek aan Argentinië ontvreemd. Een deel van de beelden wordt nu via internet verspreid. Ook worden de opnamen aan Nederlandse media te koop aangeboden.

De Rijksvoorlichtingsdienst wijst er in zijn <i>communiqué</i> fijntjes op dat het kopen van de beelden volgens de wet een misdrijf is en dat het publiceren - 'ongeacht de wijze waarop' - onrechtmatig is.

"Tegen verspreiding of gebruik van deze beelden zal zonder meer in rechte worden opgetreden, terwijl in voorkomend geval het openbaar ministerie verzocht zal worden tot strafvervolging over te gaan", zo waarschuwt de RVD.

Een deel van de homevideo is donderdagavond getoond door een Argentijns televisiestation en inmiddels op internet terug te vinden.

Tweetalig

Op de video (wmv, 2 MB) is te zien hoe Máxima met Catharina-Amalia speelt en haar toezingt. Uit de video blijkt tevens dat Willem-Alexander en Máxima de kleine prinses tweetalig opvoeden. Naast het gebruikelijke 'klap eens in je handjes' praat Máxima op de video namelijk regelmatig in haar moedertaal tegen Catharina-Amalia.

Vervolging

Niet alleen het tv-station heeft zijn uitzending online staan, ook verwijzen diverse Nederlandse weblogs inmiddels naar de beelden. Het weblog met de toepasselijke naam Staatsgeheim.com zegt zelfs juridisch advies te hebben ingewonnen en biedt de beelden vanaf hun eigen server aan.

De RVD zal de komende dagen in de gaten houden of er Nederlanders zijn die 'actief bijdragen aan de verspreiding van de video'. "Wij zullen dan nagaan waar de servers staan en wie erachter zitten en deze gegevens overhandigen aan de advocaat van Willem-Alexander en Máxima", aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Internetakkefietje

Dit is niet de eerste keer dat WA en Máxima op een negatieve manier met internet te maken hebben. Nadat in januari 2002 al de zogenoemde Máxima-chat werd verstoord door hackers, lekte juni vorig jaar een mailtje uit waarin Máxima bekendmaakte zwanger te zijn. Als klap op de vuurpijl lekte eind 2003 de naam van Catharina-Amalia uit via het domeinnaamregister.

"Dit is geen internetakkefietje", laat de RVD-woordvoerder desgevraagd weten. "De camera werd gewoon gestolen en dat heeft niets van doen met internet."