Bij de arrestaties werden vierhonderd agenten ingezet, zo meldt The Register. De politie deed invallen in 166 woningen, onder meer in Malaga, Torremolinos en Marbella. Bij de invallen werden tweeduizend mobiele telefoons, 218.000 euro aan contanten, 327 computers en 165 faxapparaten in beslaggenomen.

De arrestaties houden verband met een neploterij. Daarnaast stuurden de verdachten ook meer dan 6 miljoen 'klassieke' Nigeriaanse oplichtersmailtjes. Dergelijke mails beloven de ontvanger een hoge beloning als hij meewerkt bij het veiligstellen van grote hoeveelheden geld uit dubieuze bron.

Volgens de autoriteiten zouden twintigduizend mensen in 45 landen het slachtoffer zijn geworden van de oplichtingspraktijken van de bende.

Bij het onderzoek werkte de Spaanse politie samen met de Amerikaanse federale politie (FBI) en de Amerikaanse postdienst. Behalve via e-mail versturen de oplichters hun 'lucratieve aanbiedingen' ook nog regelmatig via de slakkenpost.

Fax

Ook in Nederland zijn er grote acties geweest tegen vergelijkbare oplichtersbendes. In oktober 2004 arresteerde de Amsterdamse politie 21 personen, in januari vorig jaar 52 mensen. Het gaat vrijwel altijd om mensen uit West-Afrika.

De acties leidden ertoe dat veel oplichters uit Nederland – enige tijd een bolwerk van dit type zwendelaars – vertrokken. De laatste maanden leek Spanje de belangrijkste bron voor zogeheten 419-mails (419 is een verwijzing naar het Nigeriaanse wetsartikel dat deze vorm van oplichting verbiedt).

Deze vorm van oplichting bestaat al geruime tijd. In de jaren tachtig en negentig benaderden de oplichters mensen vaak ongevraagd per brief of fax. In de laatste jaren zijn de zwendelaars massaal overgestapt op e-mail.