De arrestaties kwamen na een onderzoek van een jaar. De Roemeense politie viel 117 panden binnen in negen steden en arresteerde 90 mensen. De bendeleden opereerden vanuit Roemenië en deden zich op het internet voor als Amerikanen. Zij boden op websites als eBay en Craigslist boten, auto's en andere waardevolle zaken aan en zouden die goederen pas verzenden aan de koper als het geld naar de zogenaamde verkopers was overgemaakt. Het spreekt voor zich dat de goederen nooit bij de argeloze koper terecht zijn gekomen.

Het geld moest worden overgemaakt naar stromannen in Amerika, die vaak een valse identiteit hadden aangenomen. Die stromannen zonden het geld dan via services als Western Union door naar bendeleden in Roemenië. Zij behielden een bepaald percentage van het geld als beloning voor hun diensten. De FBI heeft gedurende het onderzoek zo'n twintig van die stromannen gearresteerd in Florida, Kentucky, Missouri, Pennsylvania en Texas. Zij zijn aangeklaagd wegens fraude; een aantal heeft al schuld bekend, zo meldt persbureau Reuters.

Ook uit Moldavië

De mannen die in de Verenigde Staten zijn aangehouden, zijn Amerikanen, Roemenen en Moldaviërs. Een aantal is al veroordeeld, een deel zit vast maar moet nog voor de rechter verschijnen en drie Oost-Europeanen zijn op de vlucht en worden dus gezocht. Bij de huiszoekingen in de Verenigde Staten zijn grote geldbedragen in beslag genomen maar ook computers, printers, materiaal om valse identificatiepapieren te maken, mobiele telefoons en valse paspoorten.

De Amerikaanse justitie zegt al tien jaar nauw samen te werken met de Roemeense autoriteiten om de vanuit dat land toenemende cybercriminaliteit aan te pakken. Daarbij zijn volgens de Amerikanen “al honderden" mensen gearresteerd, aangeklaagd en voor een deel veroordeeld.