De speciale versie 3.0 voor tablets werd begin vorig jaar gepresenteerd. Een aantal grote tabletmakers als Motorola, Samsung, ASUS, Lenovo kwamen met apparaten die Honeycomb draaien. Google komt nu met cijfers die laten zien dat Honeycomb maar op zo'n drie procent van de apparaten te vinden is.

Apple verkocht veel meer

Van de 200 miljoen apparaten met Android die Google het afgelopen jaar geactiveerd zegt te hebben, draaien er dus zo'n 6,6 miljoen op de tabletversie van het platform. Dit aantal steek schril af tegen Apple's verkoopscijfers. In het vierde kwartaal verkocht dat bedrijf naar eigen zeggen 11.1 miljoen iPad's. Dat vierde kwartaal werd overigens afgesloten vóór de lucratieve kerstverkopen.

Eind november kwamen er al cijfers van onderzoeksbureau NPD naar buiten, waaruit bleek dat de verkopen van non-iPad's zwaar tegenvielen. In de eerste tien maanden van 2011 werden er volgens dat onderzoekbureau maar 1,2 miljoen tablets verkocht, als de iPad niet werd meegerekend.

Android-fragmentatie

Slechts de helft van de Honeycomb-apparaten draait op de meest stabiele 3.2-versie van Honeycomb, terwijl de andere helft nog op versie 3.1 zit. Een klein deel van de gebruikers heeft nog versie 3.0, de meest onbetrouwbare Honeycomb-versie.

Het overgrote deel van de apparaten, namelijk 54,9 procent, draait op een Gingerbread-versie tussen 2.3.3 en 2.3.7. Daarbij gaat het dus vooral om smartphones. Het ontwikkelen van Honeycomb was een haastklus, zoals Google in maart al toegaf. Omdat het Gingerbread niet geschikt zou zijn voor tablets moest er een speciale versie komen.

Google kreeg kritiek te verduren omdat er een flinke fragmentatie aan versies is ontstaan. Ontwikkelaars lieten Honeycomb ook links liggen. Met het uitkomen van Ice Cream Sandwich zouden de Android-versies weer in elkaar moeten passen.