Yates moet tevens vijfduizend dollar betalen en krijgt daarnaast drie jaar voorwaardelijk. Reeds drie jaar geleden heeft hij al schuld bekend. Hij riskeerde vijftien jaar cel, maar dankzij zijn medewerking aan het onderzoek naar de misstanden binnen WorldCom is dat gereduceerd tot 366 dagen celstraf, zo meldt Reuters.

De rechter hield er rekening mee dat Yates lang niet zo'n hoog salaris en groot aandelenpakket had in vergelijking met de topmanagers. Tevens was de druk erg groot om mee te werken aan het verdraaien van de cijfers. Bij WorldCom zijn de kosten jarenlang als investering opgevoerd, wat een veel rooskleurigere situatie schetste dan eigenlijk het geval was.

Vorige maand werd de voormalig directeur van WorldCom, Bernard Ebbers, veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Dit ondanks dat hij geprobeerd had een wit voetje bij de rechter te halen, door al zijn bezittingen, met uitzondering van 50.000 dollar en een bescheiden huis voor zijn vrouw, beschikbaar te stellen voor gedupeerden.

De eerste berichten over de boekhoudfraude bij WorldCom zorgden in juni 2002 voor wereldwijde paniek op de aandelenbeurzen. Het aandeel WorldCom kelderde direct met 75 procent. In Nederland daalde de AEX op de ochtend na het bekend worden van het nieuws met bijna 6 procent – een ongewoon sterke daling.