Voor de film reist Goldstein de wereld rond. Mensen die hij tegenkomt of die hem opzoeken, mogen in hun eigen taal hun mening geven. Over de toestand van de wereld of over de grootste problemen voor de komende twintig of dertig jaar. Een mop vertellen mag ook.

Het idee voor de film is afkomstig van Speaker's Corner, een plek in het Londense Hyde Park waar iedere gek op een zeepkist of trapje mag klimmen om zijn mening te uiten. Op een goede zondag staan er zo tien mensen te oreren over de voordelen van de islam boven het christendom of de noodzaak om alle derdewereldlanden van massavernietigingswapens te voorzien.

Toen Goldstein onlangs naar Speaker's Corner ging, stond er echter maar één persoon, zo vertelt hij. 'En het publiek reageerde erg vijandig op hem.' Dit sarren van een spreker is ook een traditie bij Speaker's Corner. Behalve mensen die elke week komen spreken, verschijnen er ook elke zondag mensen die de sprekers uit hun concentratie proberen te halen.

Bush

Om mensen tegen te komen, reist Goldstein een groot aantal landen af, waaronder België, Duitsland, Wit-Rusland en Japan. De afgelopen dagen was hij in Nederland, op de hackersbijeenkomst What The Hack.

Het valt Goldstein op dat veel mensen graag over de Amerikaanse president George W. Bush willen praten. "Ik ben met een boot naar Europa gekomen. En zelfs de rich and famous op die boot hadden kritiek op Bush."

Het moet Goldstein als muziek in de oren klinken. De hacker is een verklaard tegenstander van de Amerikaanse president. Hij werd vorig jaar opgepakt tijdens een demonstatie tegen Bush in New York City. De 'arrestatie' leidde niet tot een veroordeling. "Nog voor ik moest voorkomen, lieten ze de aanklacht vallen", vertelt hij.

Nazi's

Het maakt Goldstein niet uit waarover de mensen voor zijn filmproject over willen praten. "We proberen veel verschillende soorten meningen aan bod te laten komen." Behalve een tegenstander van Bush is Goldstein namelijk ook tegen het aan banden leggen van de vrijheid van meningsuiting. Laat duizend bloemen bloeien, is zijn filosofie.

In zijn blad 2600 drukt hij regelmatig e-mails af van mensen die vragen of hij er niet voor kan zorgen dat een bepaalde site, bijvoorbeeld van een stel nazi's of terroristen, uit de lucht wordt gehaald. Het antwoord op dergelijke verzoeken is steevast hetzelfde: nee. Andersdenkenden pak je aan door te discussiëren, niet door ze de mond te snoeren. Dat laatste werk volgens Goldstein alleen maar contraproductief.

De film van Goldstein moet volgend jaar uitkomen. Eerder maakte hij al 'Freedom Downtime', een documentaire over de destijds (2001) opgesloten meesterhacker Kevin Mitnick.

Zie ook het interview met Goldstein op Netkwesties.