Emmanuel Goldstein (een pseudoniem van Eric Corley) is vooral bekend door zijn strijd voor digitale burgerrechten. Hij ageert tegen overheden die cryptografie aan banden willen leggen en tegen bedrijven die de publicatie van hacktools met rechtszaken frustreren. Goldstein trok onder meer de aandacht door zijn jarenlange strijd voor de vrijlating van hacker Kevin Mitnick. Hij maakte een film over het onrecht dat Mitnick werd aangedaan, 'Freedom Downtime'. Nu is Goldstein zelf in contact gekomen met justitie. De hacker werd op 31 augustus gearresteerd tijdens een betoging in New York tegen de Amerikaanse president George W. Bush.

Marsband

In de week dat Goldstein werd gearresteerd, werd in New York de Republikeinse Conventie gehouden. Daarop kozen de Republikeinen Bush officieel tot hun presidentskandidaat. Tegenstanders van Bush grepen de komst van de president aan om al dan niet met toestemming van de gemeente tegen het beleid van de Amerikaanse regering te protesteren. De New Yorkse politie arresteerde bij verschillende protesten meer dan 1.700 demonstranten. Goldstein, een uitgesproken tegenstander van Bush, maakte de fout om vanaf Union Square, een plein waar tijdens de Republikeinse Conventie veel tegenstanders van Bush aanwezig waren, achter een marsband aan te lopen. Aan het einde van de eerste straat werd de doorgang belemmerd door de politie. Toen de demonstranten vervolgens rechtsomkeert wilden maken, bleek de politie ook de andere kant van de straat te hebben afgesloten. Vervolgens werd iedereen die in de afgesloten straat aanwezig was, gearresteerd, zo schrijft Goldstein op zijn site. Goldstein probeerde aan arrestatie te ontsnappen door de politie er op te wijzen dat hij aan het werk was als journalist – Goldstein was bezig met een verslag voor de site Indymedia en voor het New Yorkse radiostation WBAI waar hij een programma presenteert. Goldstein kon echter geen officiële politieperskaart tonen, en dus was de politie niet te vermurwen.

Traumatische ervaring

Goldstein werd vervolgens 34 uur 'onder slechte omstandigheden' vastgehouden. De hacker, die in zijn leven drie keer eerder werd gearresteerd, noemt het desgevraagd een 'traumatische ervaring'. "In mijn eerdere zaken had ik elke keer het idee dat ik eerlijk was behandeld", verklaart hij per e-mail tegenover WebWereld. Goldstein werd twee keer gearresteerd bij een demonstratie en één keer, in 1984, vanwege hacken. "Ik had toegang verkregen tot een aantal computers die waren beveiligd met het standaardwachtwoord 'A'", herinnert Goldstein. "Via die computers kon ik communiceren met mensen elders op de wereld: een soort voorloper van het internet." "Ik had geen schade had aangericht aan hun netwerk en heb ze uitgelegd hoe ze hun beveiliging konden verbeteren. Zij vroegen me een paar honderd dollar voor de computertijd en daarmee was de zaak afgedaan. Vandaag de dag zou ik waarschijnlijk voor tien jaar achter de tralies verdwijnen voor zo'n onschuldige actie."

Onschuldig

"Het treurige is dat je in dit land op dit moment gearresteerd kunt worden voor de meest belachelijke zaken", meent Goldstein. "Bij mijn laatste arrestatie ging het niet eens meer om een arrestatie naar aanleiding van een bepaalde daad, maar om een arrestatie van een complete locatie, ongeacht wat mensen daar deden." "Dit was zo'n ervaring die de manier waarop je het systeem bekijkt, voorgoed kan veranderen", aldus Goldstein die zegt veel positieve reacties te hebben gekregen uit de hackerswereld. "Ook mensen die het politiek meestal oneens met me zijn, reageren verontwaardigd." Goldstein verwacht dat hij op 1 oktober, als hij moet voorkomen, te horen krijgt dat hij op een later tijdstip opnieuw voor de rechter zal moeten verschijnen. "Een andere mogelijkheid is dat ze me aanbieden om de aanklacht te laten vallen op voorwaarde dat ik de komende zes maanden niet opnieuw in contact kom met de politie. Ik ben niet van plan om op een dergelijk voorstel in te gaan. Ik ben onschuldig en ik wil dat de rechtbank tot dezelfde conclusie komt."