Het hof boog zich over de vraag of de eerdere beslissing van de federale rechtbank terecht is geweest. Ebay werd in 2001 door MercExchange aangeklaagd voor patentschending met de 'Buy it now'-functie waarmee gebruikers direct een product kunnen kopen zonder mee te doen aan de veiling.

In de rechtszaak die volgde werd MercExchange in het gelijk gesteld. De districtsrechtbank legde Ebay in 2003 een boete op van 35 miljoen dollar. In hoger beroep werd geoordeeld dat een straf voor Ebay gerechtvaardigd was. Deze straf is tot nu toe uitgesteld.

De zaak die nu voor het Hooggerechtshof kwam, ging echter niet alleen over deze patentzaak, maar over de gevolgen van zogeheten triviale patenten. Volgens een aantal grote hardware-, software en internetbedrijven, hebben kleine patentzaken tegenwoordig teveel invloed op de bedrijfsvoering. Patenthouders zouden hierdoor teveel macht krijgen.

De advocaat van Ebay, Carter Philips, vroeg zich tijdens de zitting af waarom een groot bedrijf als Ebay zich iets moet aantrekken van een kleine veilingsite als MercExchange die het betreffende patent toch niet zelf gebruikt. De rechter vroeg zich hierna af: "Is dit werkelijk een overweging om rekening mee te houden?"

Ook voelde de rechter MercExchange-advocaat Seth Waxman flink aan de tand. "Wellicht heeft iemand dezelfde soort software ontworpen die overeenkomt met de MercExchange-patenten?" Waxman: "Ik ben geen softwareontwikkelaar, maar ik denk niet dat dat het geval is."

Wanneer het hof uitspraak doet, is niet bekend.