AT&T stelt Microsoft verantwoordelijk voor de schade die het bedrijf heeft gelopen door een masterdisk met het Windows-besturingssysteem erop te verspreiden naar het buitenland. Op deze zogeheten 'gouden schijf' wordt een softwaretechnologie voor spraak gebruikt die door AT&T is gepatenteerd, zo stelt het technologiebedrijf.

"De zaak heeft enorme gevolgen voor zowel patenthouders als softwarefabrikanten", stelt Victor de Gyarfas, een jurist die gespecialiseerd is in patentzaken, van het Amerikaanse advocatenkantoor Foley & Lardner. "Het gaat om heel veel geld."

Microsoft bestrijdt dat het een masterkopie van Windows naar het buitenland heeft gestuurd om het te gebruiken om Windows op pc's te installeren en dat met de code patenten worden geschonden.

"Microsoft zou niet verantwoordelijk gehouden moeten worden voor patentbreuk die is gemaakt met de masterschijf waarmee honderdduizenden kopieën van Windows zijn gemaakt", reageert een Microsoft-advocaat.

In maart 2004 sloten Microsoft en AT&T een schikking over de kwestie. Microsoft ging tegen het akkoord in beroep, maar de bezwaren van Microsoft werden vorig jaar door een rechter verworpen. Dit hield in dat Microsoft wel verantwoordelijk kan worden gesteld voor de schade voor elke kopie van de masterdisk waarmee patenten worden geschonden. Nu is het woord aan het Hooggerechtshof.