Het Hooggerechtshof in de VS heeft vrijdag een zaak over softwarepatenten in behandeling genomen, meldt persbureau Reuters. Daardoor komt er een nieuwe uitspraak van het hoogste Amerikaanse gerechtsorgaan over de geldigheid van vage patenten op software. Het vonnis kan grote invloed hebben op de mogelijkheid van bedrijven om aangeklaagd te worden voor gebruik van bepaalde software in hun producten.

Financiële transacties

Het Hooggerechtshof gaat de zaak behandelen van het Australische Alice Corporation, dat een patent heeft voor een computersysteem die financiële transacties faciliteert. Het patent omschrijft een methode voor twee partijen om veilig geld of andere financiele middelen uit te wisselen. Het patent werd in mei 2007 aangevochten door CLS Bank International. Dat bedrijf stelt dat de patenten ongeldig zouden moeten worden verklaard, omdat ze slechts een gebruikelijke handelsmethode omzetten in computervorm, zonder een uitvinding toe te voegen waarop een octrooi is aan te vragen. Een federale rechtbank heeft de patenten van Alice eerder dit jaar ongeldig verklaard.

Interesse techgiganten

Grote technologiebedrijven als Google, HP, Facebook en Netflix hadden de rechters gevraagd om een soortgelijke zaak rond een vage patent van het bedrijf WildTangent ook te behandelen, maar dat wees het Hooggerechtshof af.

Vage patenten worden regelmatig gebruikt tegen grote technologiebedrijven, die vervolgens geld moeten uitgeven om zichzelf te verdedigen in rechtszaken. Patenttrollen zijn bedrijven die er alleen maar op uit zijn om rechtszaken rond patenten aan te spannen en die zelf geen nieuwe producten ontwikkelen.

Nieuwe wet

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde donderdag in met een wet die het patenttrollen lastiger maakt om zaken wegens vermeende patentschendingen aan te spannen. Onder de Innovation Act worden de kosten voor het indienen en verliezen van patentzaken hoger.