In juni stuurde districtsrechter Thomas Jackson de historische zaak op verzoek van de aanklagers rechtstreeks door naar het Supreme Court, de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten. De rechters hebben dinsdag echter besloten de zaak terug te sturen naar het US Appeals Court in Washington D.C.

De beslissing in de Supreme Court was niet unaniem. De uitslag van de stemming was acht tegen een. Rechter Stephen Breyer stemde tegen. Hij vindt dat de zaak een te grote invloed heeft op een belangrijk deel van de economie om nog lang te laten voortduren. Nu kan de zaak nog jaren in beslag nemen.

Microsoft is tevreden met de beslissing van het rechtscollege. Het softwarebedrijf is altijd tegen de versnelling in de zaak geweest. De beroepsrechtbank stond in eerdere zaken tussen de overheid en Microsoft aan de kant van het softwarebedrijf.

Districtsrechter Thomas Jackson oordeelde in juni dit jaar dat Microsoft haar monopolie op het gebied van besturingssystemen heeft misbruikt om aandeel te verwerven op andere markten. Het bedrijf handelde daarmee in strijd met de wet. Jackson besloot Microsoft op te splitsen. De opgelegde straf hoeft hangende het beroep niet uitgevoerd te worden.