De alleenstaande moeder Jammie Thomas werd twee weken geleden door een jury veroordeeld tot het betalen van 222 duizend dollar wegens uploaden van muziek via Kazaa. De jury bepaalde de schadevergoeding per geupload liedje op 9250 dollar. Ze zou zeker 24 bestanden hebben gedeeld met Kazaa-gebruikers.

Uit documenten rond de zaak blijkt, zo meldt Ars Technica, dat Thomas een nieuwe rechtszaak wil over de precieze schade die door de platenmaatschappijen zou zijn geleden door haar handelen. De hoogte van de schadevergoeding is volgens haar zodanig hoog dat ze 'in strijd met de grondwet' kan worden verklaard.

Over de hoogte van de schade wordt vaker gesteggeld in vergelijkbare rechtszaken tegen filesharers. Als de rechter beslist dat de zaak niet opnieuw hoeft te worden gedaan, eist Thomas dat de schade uiteindelijk wordt beraamd op een totaalbedrag van 151 dollar. Volgens een schatting van een analist zouden de platenmaatschappijen zeventig dollarcent ontvangen van elke dollar die voor een muziekdownload wordt betaald, schrijft Cnet.

De rechtszaak tegen Thomas was aangespannen namens zes platenmaatschappijen. In totaal zijn er 26 duizend vergelijkbare rechtszaken gestart door de Recording Industry Association of America. In een verklaring stelde de RIAA maandag dat het de zaak van Thomas 'op een eerlijke en redelijke manier' wil afhandelen.