De dienst met de naam Drupal Gardens zit nu in de betafase met een paar duizend gebruikers, vertelde Dries Buyaert, de maker van Drupal en de mede-oprichter van Acquia op de Open Source Business Conference in San Francisco. De dienst zal gebaseerd zijn op Drupal 7, een upgrade van de CMS software die ongeveer in dezelfde tijd zal worden uitgebracht.

Witte Huis

Drupal is een software platform voor het publiceren van website en het beheren van de content. Het wordt veel gebruikt door mensen om blogs te publiceren, maar ook door grote organisaties. In Nederland wordt Drupal bijvoorbeeld gebruikt door verschillende gemeenten en door omroep.nl. Maar ook het Witte Huis en de NASA draaien Drupal.

Toch heeft Drupal wat kritiek te verduren gekregen omdat het niet zo makkelijk in het gebruik is als andere systemen, zoals Wordpress. “Drupal heeft veel add-on modules die het heel erg krachtig maken, zodat je er veel mee kan doen. Maar dat vergt ook veel werk”, zegt Brice Dunwoodie, uitgever van CMSwire.com, een site over content management.

Gebruiksgemak

In Drupal 7 en Drupal Gardens zitten al een aantal veelgebruikte add-on modules. Daardoor wordt een basispakket neergezet dat meer mogelijkheden biedt, zodat gebruikers ze niet zelf toe hoeven te voegen. Ook de gebruikersinterface is opnieuw ontworpen voor meer gebruiksgemak

“Met Drupal Gardens wordt vooral gemikt op het terugpakken van marktaandeel in de lagere en middenmarkt van Wordpress en Joomla”, zegt Dunwoodie.

Open source

Op een bepaalde manier heeft Acquia het gebruikelijke ontwikkelmodel van software as a service op zijn kop gezet. Erkende leveranciers als Salesforce.com zijn begonnen met een product, en hebben daarna een platform aangeboden aan klanten en partners om ze nieuwe mogelijkheden te bieden. Maar omdat Drupal open source is, heeft de gemeenschap er omheen al een heleboel add-on modules geschreven, die nu in Drupal Gardens worden geïntegreerd, zei Buytaert.

Downloaden

De hosted service zal nog heel 2010 gratis zijn. En daarna zal Acquia de basisdienst nog steeds gratis aanbieden, met daar bovenop de mogelijkheid voor wat meer geavanceerde mogelijkheden. Daarvoor moet 20 tot 40 dollar per maand voor worden betaald.

De dienst is gericht op bedrijven die ‘micro sites’ op willen zetten voor projecten, conferenties en campagnes, aldus Buytaert. En als bedrijven geen gebruik meer willen maken van de dienst, dan kunnen ze de broncode van het Drupal Gardens CMS platform downloaden en het zelf gaan draaien, zei hij.

Bron: Techworld