Het bedrijf dat voorheen bekend stond als 12Register hanteert sinds 15 november de naam Realtime Register. De naamsverandering kwam nadat een Amerikaanse branchegenoot, register.com, vond dat de oude naam teveel leek op hun bedrijfsnaam.

En omdat de Zwollenaren in dezelfde branche actief zijn als de Amerikanen zouden ze daarom inbreuk maken op het merkenrecht. Een rechtszaak was geen optie omdat dat veel geld zou kosten en de advocaten van het Amerikaanse bedrijf telkens met nieuwe argumenten bleven komen. En dus zwichtten de Nederlanders onder de druk van de Amerikanen en veranderde hun bedrijfsnaam.

Tikfoutdomein?

"Voor een Nederlands bedrijf dat pas een paar jaar bestaat is het onmogelijk een stap verder te gaan. Daar hebben we simpelweg de middelen niet voor," aldus Peter Langenkamp, medeoprichter van Realtime Register, voorheen dus 12register.

Een van de argumenten van het Amerikaanse register.com was dat het Zwolse bedrijf de vruchten zou plukken met behulp van typosquatting. Het domein 12register.com was volgens de Amerikanen slechts een typefout van register.com, waardoor mensen die eigenlijk op zoek waren naar het Amerikaanse bedrijf onvrijwillig bij de Zwollenaren zouden uitkomen.

De nieuwe naam is volgens Langenkamp vanuit marketingoverweging gekozen. "Onze nieuwe naam beschrijft uitstekend waar wij voor staan. Wij laten ons niet uit het veld slaan. Geïnteresseerden weten ons nu ook te vinden zonder dat we daar trucs voor hoeven uit te halen."