Het gaat niet bepaald voorspoedig met de distributieplannen van Fitna, de anti-Koranfilm van politicus Geert Wilders. Geen Nederlandse omroep bleek bereid tot uitzending en de perslancering in Nieuwspoort ging niet door 'vanwege te hoge beveiligingskosten'.

Tot overmaat van ramp heeft Network Solutions (NetSol), de Amerikaanse registrar én webhoster van het domein Fitnathemovie.com, de site uit de lucht gehaald. Er staat slechts te lezen:

'Deze site is stopgezet zolang Network Solutions onderzoek doet of de content van de site in strijd is met Network Solutions' Gebruiksvoorwaarden. Network Solutions heeft een aantal klachten ontvangen over de site en doet onderzoek hiernaar.'

Anders dan sommigen suggereren, is de webschorsing is wel degelijk authentiek, want Network Solutions heeft een persbericht van dezelfde strekking op haar site gepubliceerd.

Conservatieve hoster?

Het lijkt erop dat Wilders de verkeerde hoster heeft uitgezocht, want de gebruiksvoorwaarden van NetSol verbieden zo'n beetje alles wat enigszins controversieel is, inclusief 'profaan (ontheiligend) materiaal of anderszins aanstootgevende content van welke soort dan ook.'

Maar zelfs met deze draconische voorwaarden blijft het opschorten van Wilders' site opmerkelijk, omdat er nog überhaupt nog geen film op staat. Of NetSol wil de film à priori blokkeren, of de eerder afgebeelde Koran is al voldoende reden om de stekker er uit te trekken.

Dvd-tjes uitdelen

Wilders zei zaterdagavond geen idee te hebben wat er aan de hand is. Hij gaat het uitzoeken. "Op hoeveel manieren kan ik nog worden tegengewerkt? Desnoods ga ik persoonlijk dvd-tjes uitdelen op de Dam. Wat een wereld'', aldus de PVV-voorman tegenover ANP.

De Dam was zaterdagmiddag juist het toneel voor een demonstratie tegen Wilders en z'n film, die naar verluidt zo'n duizend betogers op de been bracht.

Domeinkapers

Het Britse domein Fitnathemovie.co.uk, dat eerder een mirror van het origineel leek, blijkt een 1 aprilgrap. Het is op 5 maart geregistreerd onder het pseudoniem 'Los Bol', en gisteren verscheen de tekst op de site 'dat er helemaal geen Fitna film is, maar alleen een loze 1 aprilgrap'.

De .nl variant is overigens in handen van weblog Hersenscheet. Door alle wereldwijde publiciteit hebben tikfoutprofiteurs en domeinkapers zich inmiddels op talloze Fitna-varianten gestort. Volgens weblog Hyped zijn er de afgelopen tijd al meer dan 600 domeinen met fitna erin geregistreerd.

In een reactie heeft de Nederlandse Moslim Omroep NMO gisteren aangeboden om Wilders' film integraal uit te zenden, maar Wilders heeft daarvoor bedankt. 'No way, NMO', aldus Wilders tegen Elsevier.