Vele lezers tippen Webwereld dat prijsvechter WebReus opnieuw met problemen kampt. Een server van die Eindhovense webhoster is afgelopen weekend gecrasht waardoor diverse websites en mailservers offline zijn gegaan. De getroffen sites zijn wel weer online, maar dan in verouderde staat.

Back-ups corrupt

WebReus heeft namelijk een back-up van juli teruggezet. De reden daarvoor is dat er een RAID-controller is uitgevallen, meldt de hoster in een excuusbericht aan klanten. Daardoor zijn back-ups van de laatste tijd beschadigd. Dit ontdekt het bedrijf kennelijk pas nu het een recente back-up nodig heeft. Deze melding wordt door diverse mensen op Twitter aangehaald.

De klachten op Twitter zijn niet van de lucht. De slachtoffers lopen uiteen van een lokale schietclub tot een designstudio en een forumsite voor drukkers, ontwerpers en grafici. Een reverse lookup van het ip-adres van de getroffen WebReus-server leert dat daar 136 websites op draaien. Overigens houdt een andere lookup-dienst het op 91 websites.

Het is nog onduidelijk hoe lang de websites offline zijn geweest en hoeveel data er verloren is gegaan. Ook onbekend is hoe vaak WebReus back-ups draait, en of er complete back-ups beschadigd zijn of dat het om zogeheten incrementals gaat. In het geval van corrupte incrementals zou de laatste volledige back-up dus in juli zijn gedraaid. Webwereld heeft vragen per mail en via Twitter ingediend bij WebReus, dat telefonisch niet bereikbaar is. Het storingsoverzicht van WebReus is alleen via een klantenlogin toegankelijk.

Eind juli dagenlang offline

Klanten van deze hoster zijn eind juli al getroffen door een flinke storing. Een onaangekondigde serververhuizing heeft websites en mailboxen dagenlang offline gegooid. Daarna zijn er bij het herstel nog andere fouten gemaakt. Zo bleken domeinnamen uit te komen bij geheel andere websites, gehost door WebReus.

Bij die vorige problemen was de hoster ook onbereikbaar, zowel voor klanten als voor Webwereld. Dit heeft meer kwaad bloed gezet bij gebruikers. Enkele daarvan hebben nep Twitter-accounts aangemaakt om de draak te steken met de falende webhoster. Die nep-accounts zijn inmiddels door Twitter opgeheven.

Werkzaamheden vorige week

Het officiële Twitter-account van WebReus meldt niets over de nieuwste storing. Het meest recente bericht dateert (op moment van schrijven) van vorige week donderdag (8 september). Dat is de slotmelding over aangekondigde werkzaamheden. Daarbij zijn enkele servers onderuit gegaan, wat de hoster zelf meldt maar diverse Twitteraars ook al.

Update:

Webwereld heeft een screenshot toegestuurd gekregen van het afgeschermde storingsoverzicht.

Klik voor groot