De belangenvereniging DHPA (Dutch Hosting Providers Association) onderneemt actie tegen het groeiend aantal moeizaam te vervullen vacatures in de online branche. De hosters zoeken landelijk naar samenwerkingen met ICT-onderwijsinstellingen. Het Albeda College in Schiedam, een ROC met ICT-Academie is de eerste school die concrete afspraken heeft gemaakt met de DHPA over aanpassingen van het curriculum en meer samenwerking met het bedrijfsleven.

Leden van de DHPA zullen betrokken worden bij de ICT-Academie van het ROC, dat opleidingen geeft in IJsselmonde en Schiedam. Het plan is om CTO’s gastlessen te laten verzorgen, stages aan te bieden aan leerlingen en mogelijk ook aan docenten.

Slechte aansluiting

Het initiatief van de samenwerking ligt bij de hosters. Zij luidden al eerder de noodklok over de slechte aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Daarvoor werd al het actieprogramma ‘The Cloud is Cool’ gestart, dat de online sector weer op de kaart moet zetten.

“Daarvoor willen wij zoveel mogelijk onderwijsinstanties benaderen. De aansluiting moet soepeler verlopen. Zeker gezien de mismatch waarbij er nu al 13.000 werkloze ICT’ers zijn”, benadrukt directeur Michiel Steltman van de DHPA.

De pilots in Schiedam en IJsselmonde beginnen mogelijk al september. Steltman: “Al heb je natuurlijk te maken met ministeries, urenquota’s en vooral curriculum. Desondanks zijn er concrete afspraken gemaakt voor de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het College. Die is direct van start gegaan. De eerste onderwijspilots beginnen mogelijk in september.”

Enthousiasmeren

De DHPA is op zoek naar meer MBO’s die willen samenwerken. Daarbij is ook de Rotterdamse hostingprovider Intermax, deelnemer van de vereniging, nauw betrokken. Zij proberen onder meer decanen enthousiast te krijgen voor ICT en ook eersteklasleerlingen via het JINC-project in aanraking te laten komen met het vak.

“Scholen moet je helpen door leerlingen meer inhoudelijk met het vak te bezig te laten zijn. Daarvoor is samenwerking met het bedrijfsleven ideaal. Daar is immers een schreeuwend gebrek aan technici”, aldus Steltman.