De updates genaamd 'Vista Performance and Reliability Pack' en 'Vista Compatibility and Reliability Pack' omvatten een lijst van patches die problemen moeten oplossen met betrekking tot prestaties, compatibiliteit en stabiliteit.

"Deze zaken zijn gerapporteerd door klanten die gebruikmaken van de Error Reporting-dienst en productondersteuning", zo staat in de beschrijving van de twee packs. "Het installeren van deze update verbetert de prestaties, de responstijd in sommige scenario's en het verbetert de betrouwbaarheid van Windows Vista in verschillende scenario's."

Hoewel het misschien raar lijkt dat de hotfixes zijn vrijgegeven aan bètatesters van Windows Server 2008, deelt het besturingssysteem code, met name in de kernel, met Vista.

Op diverse blogs en fora wordt gespeculeerd dat de updates mogelijk de kern vormen van het eerste Service Pack voor Vista. Microsoft wil vooralsnog geen duidelijkheid geven of de twee hotfix-updates onderdeel zijn van een test voor Vista SP1, of dat ze worden vrijgegeven in de eerstvolgende update-ronde van Microsoft Update.