In navolging van SkyDrive, dat Microsoft twee weken geleden enorm wist te versnellen door het eigen Silverlight voor html5 te verwisselen, stapt de softwaregigant voor nog een online dienst over naar de aankomende html-standaard. Door de inzet van html5 zou de populaire webmaildienst Hotmail nu tot tien keer sneller zijn.

Drie technieken

Het bedrijf heeft voor het versnellen van de dienst drie technieken ingezet: Pre-loading, caching en het asynchroon uitvoeren van bewerkingen. Bij die laatste laat Microsoft bepaalde acties achterwege, zoals het verwijderen van een e-mail. In plaats van die opdracht door te geven aan de server en te wachten tot die akkoord geeft alvorens de lijst met mails te laden, laadt Hotmail die lijst nu direct opnieuw.

De tweede manier om de webmail te versnellen is een verbeterde caching. Microsoft zegt meer gebruik te willen maken van de browser. Daarom wordt bijvoorbeeld nu de lijst met e-mails lokaal opgeslagen in de browser. Die lijst hoeft dus niet telkens opnieuw gedownload te worden. De server stuurt vervolgens een seintje naar de browser als er iets veranderd in de lijst, pas dan wordt die opnieuw opgehaald.

'Als een app'

Als laatste maakt Microsoft gebruik van pre-loading. Daarbij wordt bijvoorbeeld de volgende e-mail al stilletjes ingeladen als de gebruiker nog aan het lezen is. Als Hotmail voor het eerst geopend wordt, worden zelfs de eerste paar mails al direct ingeladen. Ook laadt de website enkele veelgebruikte JavaScripts al direct in. Daaronder bijvoorbeeld de scripts die gebruikt worden in het venster om een nieuwe mail te maken.

Microsoft zegt Hotmail onder handen te hebben genomen omdat het bedrijf wil dat gebruikers iets direct zien als ze klikken. De webdienst zou meer als een applicatie moeten voelen. Volgens het bedrijf uit Redmond is dat “met nieuwe browsers als Internet Explorer 9" mogelijk. Of dat betekent dat de website in IE9 beter werkt dan in Chrome of Firefox of geoptimaliseerd is voor de browser van Microsoft, is onbekend.

verbetering volgens Microsoft