<p/>

De informatie die nieuwe Hotmail-gebruikers opgeven bij registratie wordt automatisch gekoppeld aan de Internet White Pages-diensten van InfoSpace. De gebruiker kan hier wel onderuit komen als hij een vinkje weghaalt op het registratieformulier.

Op zichzelf is het doorverkopen van informatie niets nieuws. De truc met het aan- of uitvinken wordt regelmatig toegepast op websites. Met name websurfers die de kleine letters niet lezen 'trappen' er in. De optie om de Hotmail gebruikersgegevens door te geven aan InfoSpace is standaard aangevinkt en moet door de gebruiker zelf uitgeschakeld worden.

Wat de meeste gebruikers van Hotmail echter niet weten is dat informatie die &#8211;met toestemming van de gebruiker aan InfoSpace doorgespeeld wordt-, door InfoSpace doorverkocht kan worden en zo op diverse andere e-maillijsten terecht kan komen.

Een andere optie is dat adverteerders en spammers de database van InfoSpace doorspitten, op zoek naar e-mailadressen.

Normaalgesproken schermt InfoSpace de e-mailadressen van zijn gebruikers af. Iemand die een bericht wil sturen naar een gebruiker ziet het e-mailadres van de ontvanger niet, maar maakt gebruik van een standaard invulformulier.

Echter, gebruikers en adverteerders kunnen betrekkelijk eenvoudig van een 'achterdeur' gebruikmaken om toch e-mailadressen boven water te halen. Hotmail biedt namelijk een zoekmogelijkheid aan om in de database van InfoSpace te zoeken. Via deze zoekmogelijkheid is het gemakkelijk e-mailadressen vinden.

"Gebruikers kunnen te allen tijde zelf kiezen of ze in de lijst opgenomen wil worden of niet", zegt Sarah Lefko, product manager van MSN tegen de Wall Street Journal.

Een uitgebreide beschrijving over het vinden van e-mailadressen bij InfoSpace is te vinden op de pagina van PeaceFire.