Het dinsdagavond onthulde Outlook.com is officieel nog een bèta, wat Microsoft preview noemt. De gratis webmaildienst wordt op termijn de opvolger voor het bekende Hotmail, waarbij gebruikers wel hun adressen kunnen behouden. Tenminste, hun Hotmail-, Live.com- of MSN.com-adressen. Gelijknamige Outlook.com-adressen van gebruikers kunnen al door een ander zijn geclaimd. Het is 'wie het eerst komt, die het eerst maalt', bevestigt Microsoft.

Maximaal een jaar

De oude interface en omgeving van Hotmail gaan eruit zodra Outlook.com uit de previewfase komt. Microsoft antwoordt op vragen van Webwereld dat er daarvoor geen harde datum is gesteld, maar dat het maximaal een jaar zal zijn.

“We verwachten niet dat het langer duurt dan een jaar", aldus het Amerikaanse hoofdkwartier van de Windows-producent en webmailaanbieder. Dat is nog sneller dan wat een analist had voorspeld met de door hem verwachte 'snelle overgang' van anderhalf tot twee jaar.

In de tussentijd komen er meerdere releases van Outlook.com. Daarin voegt Microsoft nieuwe tools toe zoals de al aangekondigde integratie van de overgenomen VoIP-software Skype. De leverancier laat nu niet weten wanneer de Skype-functionaliteit wordt verwerkt in de nieuwe webmail. Microsoft vertelt wel dat het nog werkt aan een betere mobiele gebruikerservaring voor Outlook.com.

Hotmail-erosie

Ondertussen heeft Microsoft bekend gemaakt dat ruim 1 miljoen gebruikers een account hebben aangemaakt in de eerste zes uur dat Outlook.com live was. De nieuwe webmail is nog niet af, wat ook blijkt uit problemen met contactlijsten in chatdienst Messenger. Het aantal van 1 miljoen nieuwe accounts komt neer op een bescheiden 0,3 procent van het totale aantal Hotmail-gebruikers, weet Computerworld.com te melden.

De aloude webmail die Microsoft sinds eind 1997 in handen heeft, heeft wereldwijd 324 miljoen gebruikers. Dat aantal is in juni gemeten door marktmonitor comScore. Daarmee verliest Hotmail geleidelijk aan gebruikers: in augustus vorig jaar telde comScore nog 333 miljoen stuks en in juli 360 miljoen.

Versus Gmail

Het nieuwe Outlook.com moet Microsofts webmail een flinke impuls geven in de concurrentiestrijd met Gmail. Die gratis maildienst van Google is recent het grote Hotmail voorbijgestreefd in grootte. Tenminste, volgens een telling van het aantal gebruikers die Google zelf uitvoerde. Microsoft verwijst naar de cijfers van comScore, waarbij echter alleen websitebezoek wordt geteld. Daarbij ontbreken dus de gebruikers van Google's smartphonebesturingssysteem Android die standaard een Gmail-account hebben.