“Sommige functies zullen alle gebruikers direct gaan gebruiken", vertelt Coen Nijkrake, marketing manager voor Windows Live (WL) en Internet Explorer (IE). Hij geeft aan dat andere vernieuwingen in Hotmail meer voor de power users zijn. Een voorbeeld daarvan is het meer in beeld brengen van de agenda. Een meer algemene functie is de mogelijkheid mails met een enkele muisklik te verwijderen.

Inbox organiseren

“Het gaat om beter organiseren van je inbox", vat Nijkrake de veranderingen in Hotmail samen. Microsoft wil met deze nieuwe 'release' van zijn maildienst alledrie de typen mailgebruikers beter bedienen: 'filers, pilers en deleters'. “Ik ben zelf een piler", zegt Nijkrake. Filers ordenen hun mails, in mapjes en submapjes. Pilers laten alle mail opstapelen in hun inbox. En Deleters lezen mails en wissen ze dan.

Hotmail heeft wereldwijd ruim 333 miljoen gebruikers en in Nederland ruim 7,5 miljoen. Die cijfers zijn afkomstig van Microsoft zelf en komen uit augustus. Nijkrake spreekt van “actieve gebruikers", dus ooit aangemaakte accounts tellen niet mee. Yahoo! Mail is wereldwijd tweede met net iets meer dan 300 miljoen gebruikers. Google's Gmail is derde met bijna 250 miljoen gebruikers.

In Nederland is Google de tweede grootste webmailaanbieder, met ruim 3 miljoen gebruikers. Yahoo volgt op afstand met een bescheiden 440.000 gebruikers. Daarna volgt KPNmail.nl met 403.000 Nederlanders. Vijfde is kabelprovider Ziggo met 153.000 gebruikers.

Handwerk

In totaal voert Microsoft zes grote nieuwe functies door in Hotmail. Deze worden vanaf midden oktober geleidelijk aan uitgerold. Niet alle functies zijn meteen beschikbaar voor alle gebruikers in alle landen. Dit neemt enkele weken in beslag, laat Nijkrake weten.

De nieuwe functies lopen uiteen van 'voor iedereen' tot 'voor het handjevol power users'. Ten eerste is er 'instant action', wat slaat op het direct deleten van mail maar ook het met één muisklik verplaatsen naar een specifieke map. Ten tweede is er 'pin e-mail' waarbij belangrijke berichten in een apart veld bovenaan de inbox getoond worden.

Gebruikers moeten daarbij zelf aangeven of zij een mail belangrijk vinden. Vervolgens worden die berichten op chronologische volgorde weergegeven in het rijtje vastgepinde mails. Hotmail doet niet aan automatische mailanalyse, wat het concurrerende Gmail wel doet voor de soortgelijke functie 'priority inbox'. Het veld met belangrijke mail valt ook dicht te klappen, wat het overzicht kan helpen als berichten zich opstapelen in dat gebied.

Opruimen, opbergen

Ten derde is er de functie 'scheduled clean-up', waarbij bijvoorbeeld nieuwsbrieven beter zijn te beheren. Nijkrake noemt de binnenkomende stroom aan Facebook- en Groupon-mails. Die zijn met de schoonmaakknop in Hotmail nu in één keer te wissen, of te verplaatsen als ze ouder dan dertig dagen zijn. Deze functie is meer voor de 'power user', geeft de Microsoft-marketeer aan.

Ten vierde is het mappenbeheer in Hotmail verbeterd. Gebruikers kunnen nu makkelijker submappen in hun mailbox aanmaken. “Net zoals in de Windows Verkenner", prijst Nijkrake aan.

Geen attachments meer

De vijfde vernieuwing is een hechtere, automatische integratie met Microsofts clouddiensten voor foto's en documenten. Attachments worden niet langer meegestuurd maar automatisch op SkyDrive gezet. Daarbij worden foto's en documenten wel in de mail weergegeven.

Die weergave is aangevuld met verkleinde weergaves (thumbnails) of in geval van een presentatie de eerste slide. Titels en omschrijvingen bij die bestanden zijn direct in de mail aan te passen. Bestanden mogen maximaal 100 MB groot zijn en gebruikers krijgen op SkyDrive 25 GB aan opslagruimte.

À la Windows 7 bibliotheken

De zesde nieuwe functie is de toevoeging van categorieën in Hotmail. Dit is vergelijkbaar met de bibliotheken in Windows 7 voor bestanden. Meerdere mails zijn in categorieën te vatten zonder dat de berichten zelf in of uit mappen verplaatst worden. “Één mail kan in meerdere categorieën staan", bevestigt Nijkrake.

Gebruikers kunnen zelf eigen categorieën aanmaken, maar Hotmail biedt er zelf al een voor nieuwsbrieven die automatisch daarmee wordt gevuld. Die invulling gebeurt op basis van “afspraken met aanbieders van nieuwsbrieven", antwoordt de marketing manager voor Windows Live op vragen van Webwereld hierover.

'Grijze' e-mail

Hij stelt dat er tegenwoordig meerdere soorten mail zijn, waar er vroeger alleen 'mail' of 'spam' was. Microsoft vat de nieuwe Hotmail-functies dan ook onder het thema 'the war against graymail'. Dat andere type e-mail bestaat uit “ongewenste e-mail die geen spam is omdat de verzender op een legitieme manier het e-mailadres heeft verkregen en legitiem e-mail verstuurd", legt Nijkrake uit.

“Uit onderzoek is gebleken dat 75 procent van de e-mail geïdentificeerd als spam door onze gebruikers eigenlijk 'graymail' is; ongewenste e-mail zoals nieuwsbrieven of productaanbiedingen of updates van social mediasites."