Microsoft biedt gebruikers van Hotmail de mogelijkheid met een speciale functie de webmaildienst te koppelen aan Outlook. Zodoende kunnen internetters hun mail in een applicatie beheren in plaats van een webomgeving. De fabrikant gaat de plugin alleen nog tegen betaling beschikbaar maken.

Nieuwe Hotmail- en MSN-gebruikers kunnen per direct al niet meer over de plugin beschikken. Huidige gebruikers kunnen de functie voorlopig nog wel gebruiken, maar worden binnenkort uitgenodigd om over te stappen op een betaald abonnement. Vanaf april volgend jaar is de functie voor niemand meer gratis beschikbaar.

Brooke Richardson, MSN-productmanager van Microsoft, benadrukt dat dit geen verkapte poging van Microsoft is om meer betalende Hotmail-gebruikers binnen te halen.

Volgens de productmanager wordt de functie door spammers misbruikt om op grote schaal ongevraagde commerciële mail via Hotmail-accounts te verzenden.

Hiervoor worden scripts ontwikkeld die het mogelijk maken om vanuit Outlook (Express) enkele honderden mails tegelijk via meerdere accounts te verzenden.

Volgens Microsoft maakt zo'n 5 procent van de 187 miljoen actieve Hotmail-accounts gebruik van de bewuste mailfunctie (WebDav). Gebruikers die deze functie willen blijven gebruiken, kunnen overstappen op Hotmail Plus (19,95 dollar per jaar) of MSN Premium (99,95 dollar per jaar).