Overstappen van Hotmail naar Microsofts nieuwe webmaildienst Outlook.com is nu nog niet aan te raden. Het overzetten van het bestaande account naar de toekomstige vervanger levert namelijk praktische problemen op. Een Webwereld-lezer meldt dat al zijn MSN-contacten hem ineens kwijt zijn, sinds de overstap.

Oud adres buitengesloten

Inloggen op Microsofts veelgebruikte chatdienst MSN Messenger (ook wel Windows Live Messenger geheten) blijkt niet meer te kunnen via zijn oude Hotmail-adres. Dat account is omgezet in een alias voor het nieuwe Outlook.com-adres. Inloggen op MSN kan met dat nieuwe adres weer wel, maar vervolgens kan er niet direct worden gechat met de reeds bestaande contactpersonen.

De lijst met MSN-vrienden is bij de getroffen gebruiker zelf nog wel aanwezig en intact, meldt hij aan Webwereld. Voor al zijn contacten geldt hij echter als een nieuwe persoon, door zijn nieuwe identiteit in de Microsoft-omgeving. Zij moeten hem dus opnieuw toevoegen aan hun contactlijsten, maar dan met zijn Outlook.com-adres.

Dit upgrade-probleem treedt echter niet uniform op. Een controle door Webwereld leert dat andere overstappers niet zijn buitengesloten bij hun MSN-contacten. Dit betreft zowel de adreslijsten van mede-overstappers als van MSN-gebruikers die niet hebben gekozen voor de upgrade van hun Hotmail-account naar Outlook.com.

Geen weg terug

De getroffen gebruiker laat weten dat zijn mail nog wel naar behoren werkt. Berichten gericht aan zijn oude Hotmail-adres komen gewoon binnen. Het terugschakelen van Outlook.com naar Hotmail.com is wel mogelijk. Alleen levert dat slechts weer de oude interface op. Voor het probleem van de 'MSN-buitensluiting' maakt dit geen verschil, bevestigt de melder.

Het probleem van de upgrade voor MSN Messenger is bij Microsoft “inmiddels bekend", reageert een woordvoerster van Microsoft Nederland op vragen van Webwereld. “Het ligt al bij Corporate", verwijst zij naar het Amerikaanse hoofdkwartier in Seattle. Antwoorden en oplossingen moeten daar vandaan komen. Outlook.com verkeert officieel nog in de previewfase.