München heeft sinds jaar en dag de Windows-systemen binnen de ambtelijke organisatie vervangen door een op maat gemaakte Ubuntu, Limux geheten. Daarmee is de stad een van de eerste Linux-gebruikers op een dergelijke grote schaal, Maar zonder hobbels is het niet gegaan en de burgemeester, naar eigen zeggen een Windowsfan, is er helemaal klaar mee.

Dat laat hij dan meermalen in het openbaar merken en dat schiet de baas van de IT-afdeling nu in het verkeerde keelgat, meldt TechRepublic.

IT-afdeling heeft personeelstekort

In een open brief schrijft de IT-baas dat zijn afdeling een personeelstekort heeft van 20 procent. De doorgaande kritiek van de burgemeester komt dan ook niet prettig aan. "De discussie, kritiek en twijfel over de IT, dat in toenemende mate in het openbaar wordt geuit, werkt contraproductief", schrijft ambtenaar Ursula Hofman.

De burgemeester gaf bijvoorbeeld Limux de schuld van een e-mailstoring vorig jaar, maar dat bleek achteraf juist aan het extern gehoste e-mailsysteem zelf te liggen. Iemand bleek een mailtje te hebben gestuurd met een ongewoon lange onderwerpregel en dat bleef hangen. Daardoor ontstond een stuwmeer van liefst 20.000 logberichten.